MY FOLLOWERS

Saturday, February 12, 2011

V-Day Special - Bercinta dan Berpasangan: Etika, Hukum-hakam Yang Terlibat, Fatwa, Syubhah dan Fenomena Masa Kini (Bhgn 3)

Credits to: KOL, Yahoo
Gambar ihsan: Family


Salam...


Tidak Menyentuh Kaum Berlawanan Jenis

Dari Maqil bin Yasar r.a. berkata: "Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi, itu masih lebih baik daripada menyentuh kaum wanita yang tidak halal baginya." (Hadis Hasan, Riwayat Thabrani dalam Mujam Kabir)

Berkata Syaikh al-Abani rahimahullah: "Dalam hadis ini terdapat ancaman keras terhadap orang-orang yang menyentuh wanita yang tidak halal baginya." (Ash-Shohihah 1/448)

Rasulullah s.a.w. tidak pernah menyentuh wanita meskipun dalam saat-saat penting seperti membaiat dan lain-lainnya. Dari Aisyah berkata: "Demi Allah, tangan Rasulullah tidak pernah menyentuh tangan wanita sama sekali meskipun saat membaiat." (Hadis Riwayat Bukhari)Inilah sebahagian etika pergaulan lelaki dan wanita selain mahram, yang mana apabila seseorang melanggar semuanya atau sebahagiannya sahaja akan menjadi dosa zina baginya. Dari Abu Hurairah r.a. dari Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya Allah menetapkan untuk anak Adam bahagiannya dari zina, yang pasti akan mengenainya. Zina mata dengan memandang, zina lisan dengan berbicara, sedangkan jiwa berkeinginan serta berangan-angan, lalu farji akan membenarkan atau mendustakan semuanya." (Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Padahal Allah s.w.t. telah melarang perbuatan zina dan segala sesuatu yang boleh mendekati kepada perbuatan zina. Sebagaimana firman-Nya:

"Dan janganlah kamu menghampiri zina. Sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang buruk (yang membawa kerosakan)."
- Surah al-Isra': ayat 32


bersambung...


Rujukan:
  1. 300 Hadis Bimbingan, Ustaz Zahazan Mohamad & Ahmad Hasan Mohd Nazam, Telaga Biru Sdn Bhd., Cetakan Pertama Januari 2007.
  2. Al-Quran Mushaf Malaysia dan Terjemahan, Terbitan Yayasan Restu, Cetakan Kedua 2006.

1 comment:

qasehraihan said...

gud info cikgu..

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/jagalah-bahasa-tu.html