MY FOLLOWERS

Tuesday, February 22, 2011

Animasi - Devil May Cry

Credits to: Youtube, Wikipedia
Gambar ihsan: Yahoo Images


Salam...

Di kalangan peminat permainan video, Devil May Cry antara permainan yang mesti dimiliki. Siri permainan video ini dihasilkan oleh Capcom. Berikutan sambutannya yang menggalakkan sehingga dijual lebih 6 juta unit, siri animasi turut dihasilkan dan ditayangkan di saluran WOWOW TV di Jepun. Ia dihasilkan sebanyak 12 episod.Dante, seorang pemburu syaitan menjalankan perniagaannya, Devil May Cry selain berusaha mengatasi masalah sentiasa dibebani hutang. Untuk menjalankan tugasnya, sesekali Dante juga mendapat bantuan daripada pihak lain. 


Trish, tidak sebagaimana Dante atau Lady yang menjejak syaitan, Trish berhijrah dari satu tempat ke tempat yang lain sebagai pemburu secara freelance. Lady seorang pemburu seperti Dante. Dia lebih banyak menghabiskan masa di pejabat Devil May Cry berbanding Trish. Memiliki skil akrobatik, selain mahir menggunakan senjata api dan bermain billiard. Patty Lowell pula berasal dari keturunan ahli sihir yang sangat berkuasa yang mengurung syaitan bernama Abigail. Kadangkala dia suka menghias pejabat Dante dengan riben dan permainan untuk menjadikannya lebih ceria. Seorang yang sukakan rancangan TV romantis dan satu-satunya pengaruh wanita buat Dante sewaktu ketiadaan Trish dan Lady. J.D. Morison adalah orang tengah yang mendapatkan tugasan untuk dilaksanakan oleh Dante. Selain itu, dia membantu Dante membaiki sekitar pejabatnya :-)


4 comments:

nadeyra said...

Kenape perempuan macam kureng minat animasi ni eh ? Any komen x ? Huu

BLADE EDGE said...

mungkin sbb kebanyakan animasi menampilkan ciri2 ke arah 'kejantanan'. so lelaki akan jadi hero.

kartun mcm powerpuff girl, sailormoon maybe sesuai utk pmpuan :-)

hoNey peja said...

sudah singgahh..nice blog.. =)

Piah Becok said...

nadeyra!!!! saye setuju. best ape animasi niii... lagik-lagik devil may cry. tapi memang diakui, bile start je nengok animasi ni terus lupe diri, luep makan dan lupe tido. solat tak lupe sebab bertuah ade umi yang rajin menjerit suh solat hahahaa... luv u very strong, umi.