MY FOLLOWERS

Monday, February 14, 2011

V-Day Special - Bercinta dan Berpasangan: Etika, Hukum-hakam Yang Terlibat, Fatwa, Syubhah dan Fenomena Masa Kini (Bhgn 5)

Credits to: KOL, Yahoo
Gambar ihsan: Family, Yahoo Images


Salam....Syubhat dan Jawapan Yang Sebenar

Pengharaman berpasangan/bercinta itu lebih jelas dari matahari di siang hari. Namun begitu, masih ada yang berusaha menolaknya walaupun dengan dalil yang sangat rapuh.

Tidak boleh dikatakan semua cara berpasangan itu haram, kerana mungkin ada orang yang berpasangan mengikut landasan Islam dan tanpa melanggar syariat. Jawabnya: "Istilah berpasangan berlandaskan Islam itu cuma ada dalam khayalan dan tidak pernah wujud. Anggap sahaja mereka boleh menghindari khalwat, menyentuh serta menutup aurat, tetapi tetap tidak akan boleh menghindari daripada saling memandang atau saling membayangkan kekasihnya dari semasa ke semasa, yang mana hal itu jelas haram berdasarkan dalil yang kukuh."

Biasanya sebelum seseorang itu memasuki alam perkahwinan, mereka pelu untuk mengenal terlebih dahulu calon pasangan hidupnya, karakter, yang mana hal itu tidak akan boleh dilakukan tanpa berpasangan kerana bagaimanapun juga kegagalan sebelum menikah akan jauh lebih ringan daripada kalau terjadi setelah menikah. Jawabnya: "Memang, mengenal fizikal dan karakter calon isteri mahupun suami merupakan satu hal yang diperlukan sebelum memasuki alamperkahwinan agar tidak ada penyesalan di kemudian hari. Namun, tujuan ini tidak boleh digunakan untuk menghalalkan sesuatu yang telah sedia haramnya."

Ditambah lagi, bahawa orang yang sedang jatuh cinta akan berusaha bertanyakan segala yang baik dengan menutupi kekurangannya di hadapan kekasihnya. Juga orang yang sedang jatuh cinta akan menjadi buta dan tuli terhadap perbuatan kekasihnya, sehingga akan melihat semua yang dilakukannya adalah kebaikan tanpa cacat. Sebagaimana yang diriwayatkan oleh Abu Darda, "Cintamu pada sesuatu membuatmu buta dan tuli."


Fenomena Pasangan/Couple

Dalam situasi terkini, fenomena pergaulan bebas dan pengabaian nilai-nilai murni Islam berlaku pada tahap yang amat membimbangkan. Kebanyakan umat Islam hari ini tidak lagi menitik beratkan nilai-nilai dan adab-adab sopan yang dianjurkan oleh Islam melalui al-Quran dan sunnah Rasul-Nya. Mereka bukan setakat mengabaikannya dan menganggap perkara itu tidak penting, bahkan mereka menganggapnya sebagai satu perkara yang menyusahkan aktiviti mereka yang menurutkan nafsu dan perasaan semata-mata. Nauzubillah....

Justeru, marilah kita sama-sama menjauhi perkara seumpama itu dan menjauhi hal-hal yang telah dilarang (haram). Tegakkanlah segala yang benar dan katakanlah salah kepada yang batil. Janganlah sekali-kali berhujah untuk membenarkan perkara yang telah terang haramnya di sisi Allah.
Rujukan:
  1. 300 Hadis Bimbingan, Ustaz Zahazan Mohamad & Ahmad Hasan Mohd Nazam, Telaga Biru Sdn Bhd., Cetakan Pertama Januari 2007.
  2. Al-Quran Mushaf Malaysia dan Terjemahan, Terbitan Yayasan Restu, Cetakan Kedua 2006.

2 comments:

zety said...

nice entri tapi kalau baca je tapi tak praktik susah gak kan.

BLADE EDGE said...

bila dpt sesuatu ilmu tu, mmg mcm tu la..lepas blajar tu, kene praktis. baru la lekat dlm kpala tu..pastu sampaikan pula pd org lain..baru ilmu tu berkembang n ada keberkatan :-)