MY FOLLOWERS

Saturday, February 12, 2011

V-Day Special - Bercinta dan Berpasangan: Etika, Hukum-hakam Yang Terlibat, Fatwa, Syubhah dan Fenomena Masa Kini (Bhgn 2)

Credits to: KOL, Yahoo
Gambar ihsan: Yahoo Images


Salam...Etika Pergaulan dan Batas Antara Lelaki dan Perempuan Menurut Islam

Menundukkan Pandangan

Allah memerintahkan kaum lelaki untuk menundukkan pandangannya, sebagaimana firman-Nya:
"Katakanlah kepada orang lelaki yang beriman supaya mereka menahan pandangan mereka dan memelihara kehormatan mereka (daripada perkara yang haram). Demikian itu lebih suci (lebih baik) bagi mereka, sesungguhnya Allah Amat Mendalam Pengetahuan-Nya tentang apa yang mereka kerjakan (melalui penglihatan dan kemaluan mereka);"
- Surah an-Nur: ayat 30

Sebagaimana hal ini juga diperintahkan kepada kaum wanita yang beriman, Allah berfirman:
"Dan katakanlah kepada wanita-wanita yang beriman supaya menahan pandangan mereka dan memelihara kehormatan mereka (daripada perkara yang haram) dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya (wajah dan kedua-dua tapak tangan) dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka .... "
- Surah an-Nur: ayat 31Menutup Aurat

Sebagaimana Allah berfirman dalam Surah an-Nur ayat 31, Allah juga berfirman:
"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta wanita-wanita yang beriman, supaya melabuhkan jilbab mereka bagi menutup seluruh tubuh mereka (semasa mereka keluar). Cara yang demikian lebih mudah untuk mereka dikenali (sebagai wanita yang baik), maka dengan itu mereka tidak diganggu. (Ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."
- Surah al-Ahzab: ayat 59

Perintah menutup aurat juga berlaku bagi sesama jantina. Dari Abu Said al-Khudri r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda: "Janganlah seseorang lelaki memandang aurat lelaki, begitu juga dengan wanita jangan melihat aurat wanita."


Adanya Pembatas Antara Lelaki dan Wanita

Kalau ada sebuah keperluan terhadap kaum yang berbeza jenis, harus disampaikan dari balik tabir pembatas. Sebagaimana firman-Nya: "..... Apabila kamu meminta sesuatu yang harus daripada isteri-isteri Nabi, maka mintalah dari sebalik tabir. Cara yang demikian lebih suci bagi hati kamu dan hati mereka. ....."
- Surah al-Ahzab: ayat 53


Tidak Berdua-duaan Di Antara Lelaki dan Perempuan

Dari Ibnu Abbas r.a. berkata, "Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: "Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya." (Hadis Riwayat Bukhari & Muslim)

Dari Jabir bin Samurah berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda: "Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duaan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi yang ketiganya." (Hadis Riwayat Ahamad dan Tirmizi dengan sanad yang sahih)


Tidak Melunakkan Ucapan (Percakapan)

Seorang wanita dilarang melunakkan ucapannya ketika berbicara selain kepada suaminya. Firman Allah s.w.t.: "Wahai isteri-isteri Nabi, kamu semua bukanlah seperti mana-mana wanita yang lain, jika kamu tetap bertaqwa. Oleh itu, janganlah kamu berkata-kata dengan suara lunak (yang boleh menambat hati semasa bercakap dengan lelaki asing) sehingga boleh menimbulkan keinginan orang yang berpenyakit dalam hatinya (yang menyimpan niat buruk terhadap kamu), dan ucaplah perkataan yang baik (sopan)."
- Surah al-Ahzab: ayat 32

Berkata Imam Ibnu Kathir: "Ini adalah beberapa etika yang diperintahkan oleh Allah kepada para isteri Rasulullah s.a.w. serta kepada para wanita mukminah lainnya, iaitu hendaklah dia kalau berbicara dengan orang lain tanpa suara merdu, dalam pengertian janganlah seorang wanita berbicara dengan orang lain sebagaimana dia berbicara dengan suaminya." (Tafsir Ibnu Kathir 3/350)


bersambung...


Rujukan:
  1. 300 Hadis Bimbingan, Ustaz Zahazan Mohamad & Ahmad Hasan Mohd Nazam, Telaga Biru Sdn Bhd., Cetakan Pertama Januari 2007.
  2. Al-Quran Mushaf Malaysia dan Terjemahan, Terbitan Yayasan Restu, Cetakan Kedua 2006.

No comments: