MY FOLLOWERS

Sunday, September 26, 2010

Artikel - Keselamatan Daripada Kilat: Antara Mitos dan Kebenaran

Credits to: -
Salam...

Mungkin keselamatan diri anda akan terancam dan anda berhadapan dengan bahaya yang sangat serius jika tidak mengetahui dan membezakan di antara MITOS dan KEBENARAN bila berada dalam situasi kilat. Ya, pada hemat saya sekalipun yang masih bersekolah tahu apa itu 'kilat'. Manakala yang belajar mengenai elektrik tahu persamaan di antara kilat dan elektrik. Sejauh mana kita semua mengetahui yang manakah MITOS dan KEBENARAN mengenai kilat? Di sini saya kongsikan bersama anda sedikit maklumat yang saya perolehi daripada laman web yang berkaitan.


Petunjuk:                   MERAH - MITOS          HIJAU - KEBENARAN


Kilat tidak akan menyambar tempat yang sama dua kali
Kebiasaannya, kilat boleh menyambar tempat yang sama berulang kali, terutama tempat-tempat tinggi, tirus serta terpencil. Contohnya Bangunan Empire State pernah disambar kilat hampir 25 kali setahun.


Sekiranya tidak berlaku hujan atau tiada awan di atas langit, anda akan selamat daripada disambar kilat.
Kilat selalunya menyambar melebihi 3 batu dari kawasan pusat ribut petir, jauh ke luar dari kawasan hujan atau awan ribut petir. Serangan baut (bolt) boleh mencapai sejauh 10-15 batu dari kawasan ribut petir.


Tayar getah daripada kenderaan boleh melindungi anda daripada kilat dan bertindak sebagai penebat di antara anda dengan bumi (ground).
Kebanyakan kenderaan selamat daripada kilat, tetapi bukan tayar getah yang bertindak melindungi anda. Sebaliknya adalah bahagian besi pada bumbung dan tepi kenderaan itu sendiri. Sebarang kenderaan jenis tanpa bumbung seperti motorsikal, basikal, kenderaan untuk rekreasi, dan kereta yang dilengkapi gentian fiber tidak akan melindungi anda daripada disambar kilat.


Badan mangsa yang disambar kilat dipenuhi dengan elektrik. Sesiapa yang menyentuh mangsa yang disambar kilat akan turut disambar.
Badan manusia tidak menyimpan arus elektrik. Anda selamat sepenuhnya untuk menyentuh mangsa supaya bantuan kecemasan dapat diberikan. Cubalah anda bayangkan jika seseorang mati kerana anda takut memberikan bantuan CPR hanya disebabkan takut turut disambar!
Sekiranya anda berada di luar ketika ribut petir, anda perlu berlindung di bawah pokok supaya kekal kering.
Berada di bawah pokok akan lebih mendedahkan anda untuk disambar kilat. Punca kedua kemalangan akibat disambar kilat adalah kerana berada di bawah pokok. ELAKKAN!!


Sekiranya anda berada di dalam rumah, anda selamat daripada disambar kilat.
Sememangnya berada di dalam rumah adalah tempat paling selamat berlindung daripada kilat selagi mana anda mengelakkan diri daripada menyentuh sebarang perkakasan yang mengalirkan elektrik seperti talian telefon, peralatan elektrik, wayar, kabel TV, komputer, paip, besi pada pintu dan tingkap.


Sekiranya ribut petir bakal melanda ketika sedang bermain di luar, adalah tidak mengapa menamatkan permainan dahulu sebelum mencari tempat berlindung.
Kebanyakan korban kemalangan berpunca daripada kilat terjadi kerana tidak mencari tempat berlindung lebih awal. Tidak berbaloi meneruskan permainan jika hanya akan mendatangkan kesan kematian atau kecederaan yang parah. Dapatkan tempat perlindungan seberapa segera jika anda mendengar bunyi petir. Semua orang dewasa bertanggungjawab ke atas keselamatan kanak-kanak.


Struktur dengan bahagian besi seperti barang kemas, telefon bimbit, pemain MP3, jam, dan seumpamanya boleh mengalir kilat.
Ketinggian, bentuk runcing dan terpencil adalah faktor yang dominan yang mengawal arus kilat menyambar. Tiada bezanya sekiranya terdapat bahagian besi sekalipun pada sesuatu struktur kerana ia tidak menentukan ke mana kilat akan menyambar. Gunung-gunung yang terdiri daripada unsur batu-bata tetap disambar kilat berulang-ulang kali dalam setahun. Apabila terdapat ancaman kilat, segera ambil langkah berjaga-jaga dengan mencari tempat perlindungan yang selamat. Jangan buang masa anda untuk membuang bahagian besi berkenaan. Sekalipun besi tidak menarik kilat, ia tetap mampu mengalirkannya. Jadi, jauhkan diri daripada pagar besi, rel, atau sebarang struktur yang mengandungi bahagian besi.


Sekiranya terperangkap di luar dan ketika kilat akan menyambar, anda seharusnya berbaring di atas tanah.
Berbaring di atas tanah akan meningkatkan peluang anda TERKENA ARUS BUMI (GROUND CURRENT)! Sekiranya anda terperangkap dalam keadaan ribut petir sedemikian, teruskan bergerak ke arah tempat perlindungan.


Sekadar hiasan - Ini adalah untuk hiburan


Sumber artikel asal: Lightning Safety Myths and Truths

No comments: