MY FOLLOWERS

Monday, September 27, 2010

Artikel - Awas! Saman Trafik

Credits to:


Gambar hiasan - dari Yahoo


Salam...

Hari ini 27.9.2010 jam 11.47 pagi, ketika dalam perjalanan ke Chendering untuk urusan kerja, kereta saya ditahan di satu sekatan jalan raya dalam operasi yang diadakan oleh pihak Cawangan Trafik Kuala Terengganu. Sekatan jalan raya diadakan di jalan sebelum lampu isyarat menghala ke Masjid Tengku Tengah Zaharah atau Masjid Terapung selepas melalui kawasan sekolah menengah berdekatan. Setelah memeriksa kad pengenalan dan lesen memandu, saya dikenakan denda RM80 kerana tidak memakai tali pinggang keledar. Resit saman turut diberikan oleh pegawai yang bertugas.

Setelah urusan kerja selesai, saya terus ke Ibu Pejabat Cawangan Trafik Kuala Terengganu untuk membayar denda berkenaan. Penjelasan diberikan oleh pegawai di kaunter bayaran berkenaan merungkai sedikit kekeliruan sebelum ini. Sekiranya ditahan oleh polis trafik, bagi kesalahan tidak memakai tali pinggang keledar, denda RM80 dikenakan ke atas pemandu manakala denda RM300 pula bagi penumpang di belakang. Tidak perlu berurusan di mahkamah, hanya dengan cawangan trafik sahaja.

Dijelaskan lagi oleh pegawai berkenaan, berkuatkuasa 14.5.2010 semua jumlah denda adalah muktamad dan tidak boleh dikurangkan kecuali yang berjumlah RM300. Itupun hanya dikurangkan RM100 sahaja (RM300-RM100 = RM200 perlu dibayar). Segala rayuan dan permohonan daripada pesalah trafik untuk mengurangkan denda akan dihantar dahulu ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sebelum ia diluluskan. Segala keputusan rayuan akan dipertimbangkan oleh pihak Bukit Aman.

Berbanding operasi dijalankan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), bagi kesalahan yang sama dendanya adalah sebanyak RM300 ke atas pemandu dan sekiranya ingin denda dikurangkan, pesalah yang disaman JPJ perlu membuat rayuan di mahkamah. Maklumat ini diperolehi sendiri daripada pegawai JPJ yang bertugas. Tempoh pembayaran saman dan tarikh untuk hadir ke mahkamah adalah sebagaimana dicatatkan di atas kertas saman yang diberikan oleh pegawai JPJ berkenaan.


Peringatan buat semua

Segala peraturan disusun untuk diikuti demi kebaikan semua. Sebagaimana di sekolah, di tempat awam, atau dalam sebarang pekerjaan yang dilakukan, denda adalah sebagai peringatan agar kesalahan yang sama tidak berulang.3 comments:

nabilah_2908 said...

hmm...agak complicated juga kan..

peringatan tuk diri sndiri juga...patuhi undg2.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
SEANDAINYA

eswandyasre said...

tapi harus juga diingat~jika kita punyai kroni2 dalam jabatan,mudah untuk kita meloloskan diri atau sekurang2nya mengurangkan kadar denda~hahaha^^

ups salam kenal
manipulasi tendangan maut

eswandyasre said...

ops sorry salah.haha~feel free to check my blog^^

manipulasi tendangan maut