MY FOLLOWERS

Monday, September 20, 2010

Artikel - Hero dan Superhero: Antara Contoh Yang Baik & Tidak Baik

Credits to: Yahoo! Movies, blog Aqil HayySalam...


Pendahuluan

Setiap cerita dalam setiap zaman pastinya dan perlunya ada wira atau hero yang kita harapkan mampu memberikan contoh tauladan yang baik untuk diikuti. Secara ringkasnya, siapakah wira yang kita seharusnya kita harapkan untuk tunjukkan tauladan yang baik seperti yang kita harapkan? Bagi kita umat Islam, Rasulullah adalah contoh ikutan paling baik dalam semua aspek kehidupan - Ketua negara, bapa, suami, sahabat, peniaga, panglima perang, apa sahaja yang berkaitan dengan diri Rasulullah itu sentiasa menjadi contoh dan ikutan terbaik umatnya sehingga ke akhir zaman. Bukan sahaja umat Islam, bahkan seluruh dunia bukan Islam juga mengakui kehebatan dan kredibiliti Rasulullah. Hebat, kan? Al-Quran turut membenarkan hakikat ini:

"Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredhaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat." (Surah al-Ahzab: ayat 21)

Rujukan: Blog Aqil Hayy
Perlukah wira dalam kehidupan? 

Bagaimana pula di kalangan manusia hari ini? Berapa ramaikah yang mampu menjadi contoh dan ikutan yang baik untuk generasi muda? Ya, kita tidak maksum seperti Rasulullah dan memang tiada siapa yang mampu menjadi sebaik Rasulullah tetapi sekurang-kurangnya mengikut ajaran yang dibawa Rasulullah dan diikuti oleh generasi muda yang lain. Berapa ramai yang mampu melakukan sedemikian? Bagi saya, perlunya kewujudan wira atau hero sebegini dalam sesebuah negara atau komuniti sekurang-kurangnya adalah agar dapat menjadi tempat rujukan ilmu, menjadi inspirasi serta memimpin masyarakat ke arah hidup yang lebih mendapat keberkatan dariNya. Gambar hiasan - X-Men: The Last Stand
 

Bagaimana pula dengan adiwira (superhero)?

:-D Sejujurnya, sehingga ke hari ini saya perhatikan sekalipun superhero, ia masih tidak lari daripada konsep/konteks wira itu sendiri. Bersifat penyelamat, pemberi motivasi dan contoh kepada masyarakat di sekelilingnya, cuma ia dilebih-lebihkan (exaggerate) melalui filem-filem keluarannya dengan sifat-sifat fizikal berbentuk kekuatan, kepintaran, kecekapan, pakaian yang khusus (costume), kenderaan serta kelengkapan (gadgets) yang hebat. Tidak lupa juga beberapa orang pembantu yang setia bersama dalam perjuangannya menjaga keamanan masyarakat dan komuniti mereka. :-) Musuh-musuh juga dicipta setanding dengan adiwira berkenaan. Filem-filem Hollywood banyak menyajikan contoh, jika ingin diperhatikan. Mungkin jika ditanya orang lain, masing-masing akan memberikan tanggapan yang berbeza.
Kenapa saya bangkitkan persoalan ini?
Hari ini, di zaman ini kita dididik melalui subjek Sejarah dan subjek-subjek berkaitan dengannya mengenai wujudnya wira-wira negara di masa silam yang bangkit sebagai penyelamat dan penentang penjajahan di tempat masing-masing. Banyak macam kisahnya. Semuanya adalah kisah dan perjuangan yang sebenar (real). Contohnya Haji Abdul Rahman Limbong, Tok Bahaman, Tok Gajah, Mat Kilau dan ramai lagi. Sebagai tambahan kepada sumber didikan sedia ada, kita turut 'dididik' dengan kewujudan tokoh-tokoh ciptaan seperti yang terdapat di media-media cetak dan elektronik serta dari filem-filem keluaran Hollywood, yang menggambarkan wira-wira tersebut sebagai penyelamat keadaan dan pemberi inspirasi kepada masyarakat di sekitarnya. Persoalannya, sejauh mana wira-wira ciptaan ini mampu menjadi ikutan atau role model seperti yang kita harapkan? Atau memang tidak boleh diharapkan langsung? 


Saya ada membaca satu artikel Yahoo! Movies bertarikh 17.8.2010 menyatakan ada sebahagian adiwira atau superhero hari ini adalah contoh yang tidak baik kepada generasi muda kini. Ia digambarkan dari sudut satu kajian berkenaan adiwira zaman moden yang dijalankan oleh Sharon Lamb dari Universiti Massachusetts-Boston yang menjelaskan: "Adiwira hari ini sudah melampau dan tidak ubah seperti wira filem aksi yang terlibat dengan keganasan tanpa henti, bersifat agresif, sarkastik, jarang menunjukkan nilai murni dalam melakukan kebaikan kepada masyarakat. Apa tidak mengenakan costume, mereka menunjukkan satu identiti yang jauh berbeza, seperti Iron Man, mengeksploitasi perempuan, dan menunjuk-nunjuk kelelakian dengan senjata berkuasa tinggi."

Sharon Lamb memetik komik Iron Man isu nombor 39 bertajuk "Tales of Suspense" sebagai contoh, yang menceritakan Tony Stark (identiti Iron Man) berjuang melawan alkoholisme. Sebahagian jalan cerita ini kemudiannya diadaptasikan ke dalam dua filem "Iron Man".

Kajiannya turut mendapati kanak-kanak yang tiada contoh ikutan (role model) dalam kehidupan sebenar akan mencari idola daripada filem bagi mengimbangi kekurangan dalam panduan hidup mereka. Dalam kehidupan sebenar, tiada manusia biasa yang akan digigit labah-labah radioaktif atau mendapat kuasa mutant. Daripada kajiannya turut mengetahui keadaan ini membawa kepada masalah lain apabila bahagian pemasaran filem 'mengambil kesempatan ke atas keperluan kanak-kanak dalam membentuk identiti mereka menjadi remaja dan menjualkan kepada mereka bentuk kejantanan dalam versi yang sempit'.Sumber asal artikel:  Study: Superheroes Might Not Be Such Super Role Models
Gambar hiasan: Batman: The Dark KnightNo comments: