MY FOLLOWERS

Tuesday, September 7, 2010

Artikel - 6 Sifat Mengikis Pahala Ibadah

Credits to: - 
1. Sibuk mencari kecacatan, kesalahan dan kekurangan orang lain.
Al-Quran menjelaskan sikap ini umpama orang yang memakan bangkai daging saudaranya.

2. Keras hati
Orang yang keras hati sukar menerima nasihat atau kritikan kerana mereka berasa sombong. Sifat ini menyebabkan mereka susah mendapat petunjuk daripada Allah s.w.t

3. Mencintai dunia hingga lupa kehidupan akhirat
Orang seperti ini biasanya bersifat tamak, bakhil dan takut mati. Mereka takut harta bendanya musnah atau ditimpa musibah. Mereka juga tidak suka bersedekah, menderma ataupun membantu projek-projek amal kebajikan. Sebaliknya mereka irihati melihat orang lain mendapat nikmat daripada Allah s.w.t.

 
 Gambar hiasan

 
4. Tidak malu melakukan maksiat
Malu adalah sebahagian daripada iman. Rasulullah s.a.w menyuruh kita berakhlak mulia dan memiliki sifat malu. Tanpa sifat malu, kita tanpa segan silu melakukan maksiat yang pastinya mendapat laknat Allah.
 
5. Berangan-angan tanpa matlamat yang jelas
Orang seperti ini ingin memenuhi segala keinginannya. Mereka berasakan dirinya sudah memiliki kekuatan dan kekuasaan sehingga mereka tidak menyedari segalanya berlaku dengan izin dan ketetapan Allah s.w.t
 
6. Berterusan melakukan kezaliman
Tidak mengambil perhatian segala perintah Allah s.w.t adalah zalim pada diri sendiri. Zalim terhadap orang lain pula seperti mengejek dan tidak menghormati hak-hak org lain. Firman Allah yang bermaksud "Dan Allah tidak akan memberi petunjuk kepada kaum yang zalim" (Surah at-Taubah: ayat 19)
 

Wallahualam...

No comments: