MY FOLLOWERS

Saturday, December 24, 2016

Artikel - Isyarat Dari Bintang Atau Bumi??

Kredit kepada: CNet
Gambar ihsan: Google Images
 
 
Assalamualaikum.....

 

 
 
Satu isyarat pelik dari kosmos membuatkan para saintis tertanya-tanya adakah makhluk asing yang cuba menghbungi. Sehingga kini ia tidak dapat dipastikan dan bersifat semulajadi atau hanya sejenis gangguan manusia adalah puncanya. Kalau pun ada makhluk pintar yang cuba berhubung, teknologi mereka mungkin jauh lebih canggih dan itu hanyalah fiksyen sains seperti dalam tv.Kegemparan yang terbaru ini bermula apabila seorang penulis, Paul Gilster mendedahkan bahawa dia ada melihat satu dokumen pada hujung September lalu yang menunjukkan satu isyarat kuat yang dikesan datangnya dari bintang sejauh 95 tahun cahaya. Saintis Rusia mendapat isyarat itu setahun lalu menerusi teleskop radio yang berkuasa. Isyarat itu datangnya dari bintang HD 164595 dalam buruj Hercules, yang disahkan ada sekurang-kurangnya satu planet bersaiz planet Neptun dalam orbitnya yang tidak menyokong hidupan.Ada banyak alasan untuk bersikap skeptikal di sebalik isyarat ini. Saintis pada mulanya mengambil masa setahun untuk menghubungi komuniti SETI untuk mengendalikan tinjauan lanjutan dan cuba mengesahkan apa yang dikesan kerana ia adalah protokol di kalangan angkasawan. Pun begitu, saintis Rusia pula mengesan hanya satu isyarat dalam 39 kali cubaan. Pada masa itu saintis hanya mengambil ringan akan perkara ini.


Angkasawan senior di Institut SETI, Seth Shostak memberi perhatian tentang teleskop radio Rusia, RATAN-600 mempunyai rekaan agak pelik dan tidak dapat diyakini isyarat yang ditemui itu datang dari HD 164595 atau tidak.


"Penjelasan paling munasabah boleh diberikan tentang isyarat dari HD 164595 ialah ia bukan tanda kecerdikan makhluk asing. Sama ada ia adalah satelit yang terbang atau hanya gangguan isyarat radio disebabkan pemancar di bumi. Boleh jadi juga kalau ada penjelasan lain yang belum diketahui." kata Presiden Doug Vakoch dari METI (Messaging Extra-Terrestrial Intelligence) International)


Keterujaan orang ramai terhadap makhluk asing di luar angkasa bermula kurang dari setahun selepas satu seminar tentang kemungkinan adanya struktur gergasi binaan makhluk asing di sekitar bintang KIC 8462852 dan Proxima B, sebuah planet berpotensi untuk tampung kehidupan yang mengorbit paling dekat dengan matahari.  Tiada hidupan di luar angkasa:  SINI   |  

No comments: