MY FOLLOWERS

Saturday, December 24, 2016

Kesihatan - Udara Bersih Tapi Masih Bertoksin Kesan Asap Rokok

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....Udara dalam rumah berasa seperti sudah bersih walaupun selepas perokok berhenti merokok, tetapi toksin dalam tembakau masih akan kekal dalam udara selama sebulan, sebagaimana dilaporkan pengkaji dalam jurnal Tobacco Control.


 "Kita dapat lihat asap dalam udara kemudian ia hilang dari pandangan." kata Georg Matt dari Universiti San Diego kepada New York Times. Oleh sebab ia masih meninggalkan kesan kompaun kimia karsinogenik dalam debu dan permukaan dari karpet hinggalah ke kertas dinding dan jubin pada siling, maka pendedahan kepada kesan tembakau masih tidak selamat.  


Pengkaji menguji rumah ramai bekas perokok yang baru berhenti merokok dan mendapati penghuninya masih terdedah kepada bahan cemar dari perokok ketiga yang ada dalam debu dan permukaan walaupun selepas 6 bulan. Walaupun tahap toksin sudah berkurang secara signifikan apabila mereka sudah berhenti, ia masih boleh dikesan dalam urin, di akhir ujian yang dijalankan.

Banyak lagi kajian perlu dibuat tentang bagaimana untuk membuang kesan bahan cemar ini lebih cepat.


Kajian dibuat selepas laporan Reuters menyatakan 24 juta kanak-kanak tidak merokok terdedah kepada perokok kedua di Amerika disebabkan ibu bapa mereka, terdiri daripada 4 dalam 10 kanak-kanak yang bersekolah. American Heart Association melaporkan pendedahan kepada mereka ketika masa kanak-kanak boleh membawa kepada masalah kesihatan berpanjangan dan memendekkan jangka hayat, dan ia sesuatu yang tidak boleh di pandang remeh. Ini kerana sesetengah kompaun kimia dalam perokok ketiga adalah antara karsinogen paling kuat.Sedut udara bukan sedut asap:   SINI  |  SINI  |    


No comments: