MY FOLLOWERS

Saturday, December 24, 2016

Hidupan Liar - Paus Pembunuh Serang Jerung

Kredit kepada: Mother Nature Network
Gambar ihsan: Mother Nature Network


Assalamualaikum.....

Jerung mungkin dikenali sebagai satu spesis yang garang tetapi satu penemuan yang dirakamkan menerusi video dron menunjukkan jerung bukanlah penyerang yang terbaik sebaliknya ikan paus pembunuh.


Seorang jurufoto  Slater Moore  yang merakamkan detik itu ketika tinjauan di Teluk Monterey selepas menyedari sifat memburu satu kumpulan paus pembunuh. Rakaman video dron itu memberikannya satu futej yang memaparkan jerung dan 4 ekor lawannya. Rakaman ini bukti bahawa jerung bukanlah pemangsa yang terbaik bila bertemu lawan sedemikian lebih-lebih lagi bila paus berkenaan bergerak dalam kumpulan. 






Jerung itu masih lagi hidup di permulaan video, masih bergerak ketika dibaham dalam mulut salah seekor paus itu. Babak itu yang paling menarik kerana serangan paus pembunuh dan membaham jerung belum pernah dirakamkan sebelum ini. Memang saintis tahu paus pembunuh memburu jerung hasil daripada pemeriksaan ke atas kandungan perut bangkai paus yang terdampar di pantai, namun dapat melihat sendiri video serangan sebegini adalah satu pengalaman luar biasa.


Kumpulan paus pembunuh ini juga sukar ditangkap, merakamkannya dekat dengan pantai adalah pengalaman yang jarang didapati. Mereka terdiri daripada kelompok subspesis yang hanya dikenali sebagai berbeza pada tahun 1988, yang berhijrah jauh di lautan luas di sepanjang pantai barat. Sifat memburu mereka jarang dapat dilihat. Dalam video itu, 2 daripada paus pembunuh itu adalah yang kecil. Melihat paus dewasa seperti memberi jerung yang masih hidup kepada yang lain, mencadangkan ia mungkin sedang mengajar anaknya untuk memburu jerung.


Selain mengetahui ia berada yang teratas dalam rantai makanan, ikan paus pembunuh juga ada kelemahannya. Jerung didapati mempunyai tahap merkuri yang sangat tinggi disebabkan diet apeks. Memakannya bermakna paus pembunuh juga menelan bahan pencemaran pada jumlah yang tinggi. Tahap pencemarannya juga jauh lebih tinggi kerana ia terkumpul dalam badannya.   



Sumber pertembungan antara spesis:   SINI   |  




No comments: