MY FOLLOWERS

Thursday, December 15, 2016

Artikel - Perenang Hilang Anggota Badan Angkara Jerung

Kredit kepada: Grind TV
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....


Sudah diberi amaran tetapi masih teruskan niat berenang di laut.

Satu lubang besar sebesar 6 kaki yang ditemui pada jaring keselamatan yang melindungi kawasan pantai di Boucan Canot di Kepulauan Reunion membuatkan petugas segera menaikkan bendera merah tetapi itu masih tidak dapat menghalang sekumpulan perenang daripada terus berenang di kawasan pantai itu.


"Pada pagi diperiksa, ada satu lubang bersaiz 2 meter ditemui, jadi mereka telah tutup pantai," kata perenang, Davy Stolk kepada majalah Afrika Selatan, Zigzag.

Petugas bimbang dengan serangan jerung, namun ia disedari apabila seorang pelajar dari Etang Sale diserang dua kali oleh jerung. 


Laurent Chardard hilang kaki dan tangannya dalam satu serangan jerung di timur Madagascar di Lautan Hindi. 


Anggota penyelamat Bertrand Babef, menyedari Chardard kehilangan anggota badannya ketika dia mendapatkannya. 

Chardard dirawat di pantai sebelum dihantar dengan helikopter ke hospital di Saint-Denis. Dua anggota badannya tidak dapat disambung kerana kecederaan yang teruk. LINFO.Re melaporkan Chardard tidak lagi koma.   

 Bagi Babef pula, dia patah kaki dan cedera dahi apabila ombak menghempas jetski ketika cuba menyelamatkan Chardard, tetapi kecederaan itu tidak mematahkan semangatnya.

Babef memberitahu LINFO.Re dia tidak menyalahkan Chardard kerana meluncur walaupun itu akan membahayakan nyawanya. Namun apabila bendera merah dinaikkan itu bermakna ada bahaya berhampiran. Kepualaun itu ada sejarah serangan jerung dengan 19 kes pada 2011, 7 daripadanya membawa maut dan lebih separuh melibatkan peluncur.


Menurut International Business Times, serangan jerung di Kepulauan Reunion memuncak pada 2013, memaksa kerajaan mengharamkan meluncur dan berenang di semua pantainya. Pantai itu dibuka semula selepas pemasangan sempadan dan teknologi pemantauan.


Sumber serangan makhluk laut:  SINI  |    No comments: