MY FOLLOWERS

Tuesday, January 28, 2014

Kesihatan - Cara Lain Membakar Lemak I

Kredit kepada: Yahoo Shine
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....

Masuk tidur awal
Satu kajian di Finland dibuat terhadap sepasang kembar seiras dan mendapati kembar yang kurang tidur dan ada lebih tekanan mempunyai lebihan lemak yang banyak.

Makan lebih protein
Tubuh memerlukan protein untuk mengekalkan kesihatan otot. Dalam satu artikel American Journal of Clinical Nutrition, pengkaji mempertikai pengambilan protein 0.36 grams per paun berat badan, tidak sesuai kepada mereka yang melakukan latihan ketahanan dan mencadangkan wanita mendapat antara 0.54 dan 1g per paun berat badan.

Ambil makanan organik
Laporan pengkaji Kanada mengatakan mereka yang berdiet dengan sejumlah organoklorin mempunyai metabolisme lebih baik di samping menurunkan berat badan mungkin kerana toksin masuk ketika proses pembakaran tenaga. Pestisid adalah penghalang utama dalam proses ini dan terdapat dalam banyak jenis sayuran dan buahan. Makanan yang ditanam secara konvensional seperti avokado, limau gedang atau pisang adalah pilihan terbaik.

Bangun dan berdiri
Pengkaji dari Universiti Missouri mendapati bahawa tidak aktif selama 4 jam atau lebih akan menyebabkan penghasilan enzim yang mengawal metabolisme kolesterol dan lemak menjadi hampir mati. Untuk membuatkan enizim ini kekal aktif dan meningkatkan proses pembakaran lemak, anda kena bangun daripada tempat duduk selepas satu jangka masa.

Minum banyak air
Meminum 6 cawan air (48 auns) boleh meningkatkan metabolisme dan membakar 50 kalori sehari.

Makanan 'panas' pembakar lemak
Didapati kapsaisin, iaitu sejenis komponen dalam lada yang memberikan rasa pedas, juga boleh meningkatkan kadar metabolisme tubuh. Memakan 1 sudu teh lada ini merangsang sistem saraf anda.

Makan sarapan
Mengambil sarapan pagi akan membantu metabolisme anda. Jika anda meninggalkan sarapan, anda adalah 42 kali lebih berpeluang menghidap obesiti. Sarapan dengan makanan sihat lebih bagus. Dalam satu kajian mendapati sukarelawan yang ambil 22-55% jumlah kalori ketika sarapan hanya akan naik 1.7 paun berat badan dalam masa 4 tahun.

KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: