MY FOLLOWERS

Monday, November 29, 2010

Artikel - Bunga Bakawali

Kredit kepada: email
Gambar ihsan: email


Assalamualaikum........


Sebenarnya saya menerima kiriman ini melalui email pada tahun lepas. Barangkali ada yang belum mengenali spesis bunga ini, jadi ada baiknya jika saya kongsikan bersama pembaca dan followers sekalian.

Bunga ini dikenali sebagai bunga bakawali. Sebagaimana dimaklumkan, bunga ini hanya berkembang sekitar 12 malam selama 3 jam sahaja. Selepas itu ia akan menguncup dan layu.


Ketika ia mula mengembang


Kembang mekar



Mula menguncup sedikit






Keadaan bunga bakawali sesudah menguncup


Adakah mana-mana pembaca/follower tahu di mana bunga ini biasa ditemui? Harap boleh kongsikan maklumat anda untuk pengetahuan semua.

16 comments:

dyalova said...

bunga yg unik~

miss miera said...

cantik lah... :))

Ieda Al-Habsyi said...

festaim tgk bunga ni, heheheh :)

ainz said...

pelik tapi benar...tanda kebesaran Allah.. :)

iamnerves said...

oh..camtu ek bunga bakawali..
bukan burung ek?!

yang aku tu...bakawali tu nama bilik tempat aku exam dulu..
tu je..haha

nabilah_2908 said...

cantiknya...sama la macam Ieda...1st tgk bunga ni..

jom ke APA KATA HATI pulak,
PLAN TAK MENJADI

adrinaqamarina said...

bunga bakawali memang unik kan?

nazirafarahinomar said...

subhanallah :) cantik!

eswandyasre said...

nak sharing knowledge-dengar kata juga bunga lidah buaya adalah tempat syaiatn suka bermain.Benarkah?Wallahualam^^
manipulasi tendangan maut

cik EPAL said...

lawa la bunga tu =)

aSmiDar said...

terinagt lagu ely mazlin..
bakawali..bunga suci..
tak pernah curang dalam cinta....
hehehe

Myaby said...

tengok bunga nih tibe tibe rasa meremang.

hihihi

eh eh rasa mcm grup nama bunga bakawali masa pandu puteri dulu. :))

Princess Nur said...

cantikknyaaa...

Ainismaira said...

cantiknye bunga ni..

Ainismaira said...

eh..thanks ye singgah blog saye :)

yana.izzati said...

bunga yang cantik!!tak pernah tengok bunga bakawali tapi pernah tengok bunga buah naga (dragonfruit).. sebenarnya bunga bakawali dan bunga buah naga adalah hampir sama..sebab kedua-duanya dari famili cactaceae..penah blaja mase kat uni dulu..huhu