MY FOLLOWERS

Thursday, September 1, 2016

Artikel - 5 Cara Langsaikan Hutang Sebelum Ia Menjerut Anda

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....

Hutang adalah sejumlah duit yang didahulukan kepada seseorang atau organisasi untuk membantu mereka menggerakkan bisnes atau sebarang urusan. Setiap orang akan ada hutang yang akan dibayar di masa depan. Tidak kiralah itu dari hutang pinjaman perumahan, kad kredit, atau pinjaman pelajaran. Seperkara yang agak menakutkan apabila ia tertangguh untuk satu tempoh dan kehidupan mula menjadi huru-hara.  

 


1. Jangan berlengah bayar hutang

Susah sebenarnya untuk berdepan dengan masalah hutang disebabkan oleh keadaan yang memaksa kita berhutang. Lagi lama berlengah, masalah akan menjadi lagi teruk. Kalau hutang dengan bank, caj faedah yang dikenakan membuatkan jumlah akan menjadi lebih besar juga. Kalau berhutang sesama individu, bayar sedikit demi sedikit. Terimalah hakikat bahawa ramai di kalangan kita pada hari ini mempunyai sejumlah hutang yang perlu dibayar sama ada pinjaman pelajaran, pembelian kenderaan, pembelian rumah, dan sebagainya. Kalau boleh tetapkan transaksi antara akaun pembayar dan penerima, maka lakukannya.2. Hidup secara sederhana dan minimal  

Ini yang biasa kita dengar, tetapi ia memang masuk akal. Kalau anda bekerja dan berpendapatan rendah setiap bulan tanpa ada pendapatan sampingan, anda perlu teliti dengan apa yang anda belanjakan. Kalau ada yang ajak keluar makan ke tempat yang mahal atau eksklusif, baik ke tempat yang lebih murah atau lupakan sahaja. Lupakan juga berbelanja sakan membeli pakaian berjenama atau fesyen-fesyen terkini dan teruskan menggunakan apa yang ada sahaja. Dengan kata lain, belanja untuk apa yang perlu sahaja. Mahu lagi cerewet, catatkan setiap kali anda belanja duit.  


 


3. Menguruskan hutang

Senaraikan setiap hutang yang anda ada serta jumlahnya. Potong mana yang sudah dibayar. Lain orang, lain caranya. Boleh juga mulakan senarai dengan hutang yang ada faedah paling tinggi kepada yang terendah. Cara ini membolehkan anda tengok mana yang boleh dijelaskan dahulu. Boleh juga mulakan senarai dengan yang mana boleh dibayar dahulu. 


4. Bayar yang paling kecil dahulu 

Hutang tetap hutang, bayar tetap bayar. Apabila anda telah susun senarai, anda seharusnya tahu mana yang boleh dijelaskan dahulu. Yang berjumlah kecil, sebaiknya bayarnya sekaligus. Di sinilah gunanya simpanan. Walaupun ia tidaklah seteruk yang berjumlah besar, menyelesaikan hutang yang kecil membantu anda menghilangkan tekanan dan rasa serabut. Selain itu, hilanglah satu lagi perkara yang merisaukan. 


5. Gunakan kad kredit dengan 0% pindahan baki

Ada jenis akaun kad kredit yang memberikan perkhidmatan bagi satu jangka masa yang spesifik. Ia menawarkan bagi tempoh berkenaan faedah 0% pada hutang yang dipindahkan daripada kad lain. Selama mana anda bayar hutang sebelum tempoh faedah pengenalannya tamat, gunakan peluang ketika itu untuk jimatkan lebih banyak wang anda daripada membayar caj perkhidmatan. 
Jangan sampai banyak hutang:  SINI  |    

No comments: