MY FOLLOWERS

Tuesday, August 9, 2016

Hidupan Liar - Peringatan! Jaga-jaga Dengan Lipan

Kredit kepada: -
Gambar ihsan: Owner

 

Assalamualaikum.....
Dalam entri sebelum ini, saya pernah catatkan beberapa perkara yang semua orang mesti tahu tentang lipan. Beberapa pautan berkaitan juga saya telah sertakan:


Sumber rujukan:   SINI  |  SINI  |  SINI  |    

Kalau seekor anak lipan yang badannya kurus pun sengatnya memang sudah menyakitkan, apatah lagi kalau yang lebih besar. Huuiiihhh... ngeri beb..

Memanglah bukan selalu rumah dimasukkan haiwan penyengat ini, tetapi itu bukan bermakna kita boleh terlupa. Sekali terleka, dia boleh sahaja masuk entah dari mana celah dan menyengat. Boleh jadi ia masuk dari selah dinding, bawah pintu atau mungkin dari lubang lantai dalam tandas atau dapur.

Terutama bagi mereka yang suka berbaring atau tidur di lantai, golongan ini lebih baik lupakan terus tabiat ini bagi mengelakkan disengat. Kalau ada anak-anak kecil, eloklah tidur atas katil dalam bilik.


Pengalaman kali ini, sempatlah ternampak ada seekor yang agak besar masuk merayar senyap-senyap sampailah dia duduk diam berdekatan dengan pintu depan rumah. Apa lagi, paniklah sekejap yang ada di rumah waktu itu. Maka dengan senyap-senyap juga saya ambil batu lesung dan ketuk sekuat hati beberapa kali. Terpaksa ketuk berkali-kali sebab ini lipan dewasa dan kulitnya agak keras.No comments: