MY FOLLOWERS

Tuesday, August 9, 2016

Artikel - 3 Cara Boleh Bantu Tingkatkan Karier

Kredit kepada: Yahoo Finance
Gambar ihsan: Google Images
 

Assalamualaikum.....Kalau kerjaya anda dan duit adalah satu-satunya yang anda ada dalam hidup, maka anda perlu keluar dari pejabat untuk dapatkan sesuatu yang boleh melonjakkan kembali karier anda. Kalau anda biasa luangkan masa selepas waktu kerja dengan hanya menonton drama yang membosankan atau melayari internet, maka lebih baik ikuti cadangan ini yang boleh memberi impak secara tidak alngsung kepada karier anda.

 


Keluar berjumpa dengan kawan atau sesiapa


Ada sesetengah orang, apabila habis zaman belajar dan masuk kerja, mereka langsung tidak kisah dengan dunia sosial. Bila ada kawan yang mengajak keluar untuk makan atau melepak, mereka lebih suka berikan alasan sama ada perlu kerja lewat, penat atau halangan keluarga. Malangnya, kehidupan sebegini akan hanya menyempitkan lagi peluang kerja dan bisnes yang datang dalam lingkungan sosial anda dan kalau berlaku hilang pekerjaan di masa akan datang, ketika itulah baru sedar anda tiada jaringan yang boleh membantu bila kesusahan.

Oleh itu, bila ada masa terluang, berhubunglah dengan kawan-kawan dan orang sekeliling. Bila diajak keluar untuk minum, ikutlah sama. Ini boleh membantu membuka lebih banyak peluang dan membentuk jaringan baru. Janganlah asyik sangat terperap di pejabat dengan kerja ataupun di rumah tanpa buat apa-apa. Keseorangan boleh pendekkan umur.

 


Buat sesuatu yang anda rasa seronok dan mahu pertingkatkannya lagi

Hanya kerana sudah dewasa, itu tidak bermakna perkara yang ingin dipertingkatkan itu hanya bersabit dengan kerja sahaja. Jangan sempitkan fikiran kerana kerja itu, banyak lagi perkara yang boleh dipertingkatkan. Zaman sekarang ialah zaman multi-tasking. Belum terlambat lagi untuk menjadi bagus dalam sesuatu kemahiran atau kerja, manalah tahu kalau ia boleh menjadi kerjaya kedua suatu hari nanti, atau bisnes sampingan. Itu bukan bermakna anda boleh membuang masa menulis komen di Facebook.

Katakanlah anda mahu belajar bahasa Jepun. Hadiri kelas dan bergaullah dengan mereka yang lancar berbahasa itu atau mereka yang datang dari Jepun. Mungkin ia boleh membuka peluang kerja atau bisnes suatu hari nanti, kalau tidak pun, ia membantu memanfaatkan masa yang ada.   

Pertingkatkan diri anda!

Daripada membuang masa selepas kerja dengan merungut tentang orang lain di internet, lebih baik cari jalan untuk perbaiki diri dan kehidupan. Mulakan dengan diri sendiri. Tidak gembira sebab tiada tenaga? Itu akan jadi kalau anda hanya melekat depan komputer atau telfon pintar sepanjang masa. Mereka yang tidak sihat akan lemah sepanjang masa, walaupun tidak buat apa-apa. Lebih baik buat senaman supaya lebih sihat dan kembali bertenaga.


Orang yang gembira sebab cuba menjadi yang terbaik adalah jenis yang disukai untuk diambil bekerja atau mendapatkan kerjasama untuk menjalankan tugas, dan menjadi orang yang dicari kalau ada sebarang peluang kerja. Jadilah orang sebegitu daripada menyalahkan diri sendiri atas kegagalan untuk mencuba.
Sumber penuh peningkatan:  SINI  |    


No comments: