MY FOLLOWERS

Saturday, August 20, 2016

Artikel - 6 Skill Penting Perlu Ada Untuk Menjadi Jutawan

Kredit kepada: Enterpreneur.com
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....

Dengar baik-baik nasihat daripada mereka yang telah berjaya menjadi jutawan. Berikut adalah 6 kemahiran yang digunakan oleh jutawan yang mesti anda gunakan kalau sesiapa ingin menjadi jutawan:
1. Boleh kenalpasti peluang yang terbaik.   

Menurut seorang usahawan Mexico yang berjaya, "Bila berlaku krisis, ramai yang akan lari tetapi kami berminat untuk ambil peluang itu."

Belajar kenalpasti peluang yang ada bila ia muncul, pertimbangkan risiko dan manfaat yang berpotensi. Peluang boleh jadi sesuatu yang terbaik tatkala ramai yang tidak berkejar untuk dapatkannya. Kalau tiada siapa pun yang mahu ambil, boleh jadi itu peluang untuk anda maju ke depan. Kalau pun semua orang mahukannya, itu peluang anda untuk jadi lebih baik daripada mereka.

2. Lebihkan tindakan daripada sekadar cakap.  

"Actions speak louder than words"  

Mendiang Andrew Carnegie juga bersetuju. Bila kariernya semakin meningkat, dia pernah berkata, "Bila saya semakin bertambah umur, saya semakin kurang beri perhatian kepada apa yang orang cakap. Saya lihat apa yang mereka buat." 

Sekadar faham rancangan perniagaan atau pembentangan pelaburan tidak akan memberi sebarang makna kalau idea itu tidak dapat diterjemahkan ke bentuk tindakan dengan sebaiknya. Klien ingin lihat misi syarikat dan nilainya tanpa cacat cela. Permohonan kerja yang sempurna tidak semestinya melambangkan pekerja itu baik kalau dia tidak dapat tunjukkan sepertimana kelayakan yang dia ada.
3. Pastikan anda ada visi kejayaan yang jelas. 

Visi yang jelas boleh menjadi satu kekuatan yang membolehkan seseorang terus hidup dan ada kesinambungan pemikiran berabad lamanya. Seorang usahawan dari Hong Kong, Li Ka-Shing, percaya visi sebagai satu alat motivasi penting untuk berjaya.
Ce citer gokk... deme wak guano buleh jadi gitu??


4. Jangan berhenti belajar.  

Usahawan yang tidak sedar tentang perlunya terus belajar ilmu baru sebenarnya menyekat diri dan bisnes mereka untuk berkembang. Walaupun telah berjaya mencapai sesuatu tahap, ketahuilah bahawa orang lain tahu sesuatu yang kita tidak tahu. Dengar juga pengalaman orang lain. Belajar daripada pencapaian dan kesilapan mereka. Cuba juga teroka ilmu keusahawanan yang boleh anda tambah lagi. Elon Musk, pengasas bagi PayPal, SpaceX dan Tesla Motors, berkata "Teruskan fikir bagaimana anda boleh buat sesuatu lebih baik dan tanya diri sendiri."
5. Selesaikan kerja! 

Sebagai usahawan, bukannya semua kerja boleh dibuat. Maka, adalah lebih bijak jika tugas yang kurang penting tetapi tidak perlu segera kepada orang lain. Jangan risau untuk minta tolong daripada kumpulan pekerja atau dilantik secara bebas kalau itu boleh menjadikan syarikat anda seperti yang diinginkan. Selesaikan tugasan adalah asas untuk kejayaan sesebuah syarikat.
6. Lantik yang terkenal  

Dalam sesebuah syarikat, mesti ada sesetengah orang yang dikira agak terkenal atau lebih ke depan sebab tahap kemahirannya dalam sesuatu tugas. Pilih secara berhati-hati orang yang dikehendaki ke dalam kumpulan atau agensi anda walaupun itu akan ambil sedikit masa.Mahu juga jadi kaya:  SINI  |      

No comments: