MY FOLLOWERS

Thursday, August 10, 2017

Kesihatan - Jangan Ambil Mudah Tentang Mini Strok

Kredit kepada: Laman LelakiSihat.com, Wikipedia.org
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....

 


Satu episod kegagalan fungsi neurologi yang dipanggil sebagai 'transient ischemic attack (TIA)' disebabkan oleh kehilangan aliran darah sama ada bahagian fokus di otak, tulang belakang atau retina tanpa pelanggaran akut (kematian tisu). TIA mempunyai sebab yang sama seperti strok - gangguan pada aliran darah dan sering dirujuk sebagai strok mini atau strok mega.

Simptom TIA akan hilang selepas 24 jam atau kurang daripada itu. TIA pada asalnya ditakrifkan secara klinikal berdasarkan sifat sementaranya yang berkait dengan simptom neurologinya yang kurang dari 24 jam. American Heart Association dan American Stroke Association (AHA/ASA) mentakrifkan TIA sebagai episod sementara kegagalan neurologi disebabkan oleh bahagian fokus di otak, tulang belakang atau retina tanpa pelanggaran akut (kematian tisu). TIA menyebabkan simptom yang sama yang dikaitkan dengan strok seperti kelumpuhan kontralateral (bahagian tubuh yang bertentangan daripada hemisfera otak yang terjejas) atau lemah secara tiba-tiba atau rasa kebas.

TIA juga boleh menyebabkan kekaburan secara tiba-tiba atau hilang penglihatan (amaurosis fugax), aphasia, pertuturan tidak jelas (dysarthria) dan kekeliruan mental. Tidak seperti strok, simptom TIA boleh hilang hanya dalam masa beberapa minit atau dalam masa 24 jam. Kecederaan otak masih boleh berlaku pada TIA untuk selama beberapa minit. Berlakunya TIA boleh menjadi faktor berlakunya strok atau strok senyap.

Strok senyap atau silent cerebral infarct (SCI) berbeza daripada TIA kerana tiada simptom yang dapat dilihat dengan segera. SCI masih boleh menyebabkan kegagalan fungsi neurologi berpanjangan yang menjejaskan angin, personaliti dan kognisi seseorang. SCI sering berlaku sebelum atau selepas TIA atau strok major.

Infact serebrum otak yang berpanjangan melebihi 24 jam dan kurang 72 jam dipanggil reversible ischemic neurologic deficit (RIND).Simptom dan tanda-tanda

Simptom boleh jadi pelbagai dan mengikut bahagian otak. Yang paling kerap berlaku ialah hilang penglihatan, kesukaran bertutur, lemah sebahagian tubuh (hemiparesis); rasa kebas atau berdenyut-denyut, biasa pada sebelah tubuh. Hilang kesedaran adalah jarang. Ada juga kes kelumpuhan sementara dan separa yang menjejaskan muka dan lidah si pesakit. Sesetengah individu mungkin ada rasa pelik berlaku pada tubuh mereka. Rasa pening, kurang kordinasi atau hilang keseimbangan, juga boleh menjadi simptom berkaitan dengan TIA. Simptom berbeza mengikut keadaannya. Punca

Punca paling biasa bagi TIA ialah embolus yang menyekat arteri dalam otak. Ini biasa berlaku bila plak atherosclerotic yang teralih dalam salah satu arteri karotid atau dari arteri basilar-vertebra. Sebab lain ialah daripada thrombus (darah beku) yang berasal dari atrium jantung biasanya sebelah kiri, disebabkan fibrilasi atrium. Dalm kes TIA, tempoh sekatan adalah singkat, maka tiada kerosakan kekal. Pembentukan kolesterol adalah beransur-ansur dan biasanya menyempit lumen. Dengan masa, aliran darah ke bahagian otak tersebut akan berkurang dan akan menyebabkan strok. Dalam kes lain, partikel kolesterol daripada plak atherosclerotic boleh secara tiba-tiba pecah dan masuk ke otak. Pada sesetengah orang, pecahan-pecahan ini keluar dari jantung dan pergi ke otak. Ini sering berlaku ketika serangan jantung atau jangkitan pada injap jantung.


Sebab lain termasuk penyempitan berlebihan bagi saluran darah yang besar disebabkan plak atherosclerotic dan peningkatan kelikatan darah berpunca daripada sesetengah penyakit darah. TIA juga dikaitkan dengan keadaan perubatan lain seperti hipertensi, sakit jantung terutama fibrilasi atrium, migrain, hiperkolesterolemia dan diabetes mellitus.

 

Faktor risiko

Sejarah keturunan yang ada strok atau TIA
Berumur 55 tahun ke atas
Lelaki ada risiko lebih tinggi untuk terkena TIA berbanding wanita
Tekanan darah tinggi (hipertensi primer atau sekunder)
Diabetes mellitus
Merokok
Sakit kepalaPencegahan

TIA boleh dicegah dengan mengubah cara hidup, yang dipercayai pakar perubatan sebegitu. Ia termasuk:

Berhenti merokok
Kurangkan makanan berlemak, bagi membantu pembinaan plak dalam tubuh
Makan diet sihat termasuk banyakkan makan buah-buahan dan sayuran
Kurangkan pengambilan sodium dalam diet, bagi mengurangkan tekanan darah
Kerapkan senaman
Kurangkan ambil alkohol, bahan stimulan, dll.
Kekalkan berat badan yang sihat/ideal
Kawal tekanan darah dan gula dalam darahHidup sihat tanpa strok:  SINI  | SINI  |

No comments: