MY FOLLOWERS

Thursday, August 10, 2017

Artikel - Masalah Matematik Boleh Selesai Dengan Mudah Jerrrr....

Kredit kepada: Yahoo News, Hello Giggles
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....

 


Tiada apa yang menyebabkan sesuatu masalah matematik itu menjadi viral melainkan ia sangat memerah otak dan orang asyik mendapat jawapan yang salah bila menjawabnya. 

Bagi sesetengah orang, mereka akan rasa sedikit menyesal bila tidak tumpukan perhatian dalam kelas ketika subjek ini dahulu... hahaha

 
Soalannya     9 – 3 ÷ 1/3 + 1 = ? 


Soalan semudah ini menjadi kecoh di Jepun sebelum ini bila ramai yang asyik mendapat jawapan yang salah. Berdasarkan kepada PopSugar, hanya 60% sahaja yang mendapat jawapan yang betul. 


Pengguna YouTube, MindYourDecisions memberikan jawapannya dengan membawa Presh Talwalkar, orang yang di sebalik soalan ini untuk menerangkannya ..


Helahnya mudah. Ingat PEMDAS, susunan bagi operasi formula iaitu Parentheses, Exponents, Multiplication, Division, Addition, Subtraction. Talwalkar menjelaskan, perlu selesaikan dahulu bahagian 3 ÷ 1/3 .. 


3 ÷ 1/3 = 9

 
Kemudian selesaikan masalah ini dari kiri ke kanan untuk dapatkan jawapan yang betul. 

Jawapan yang salah biasanya berakhir sama ada 3, 7 atau 9.

Itu kalau sesiapa terlupa untuk menggunakan PEMDAS dan jalan kerja dari kiri ke kanan.

Mungkin disebabkan kita semakin moden, maka kita lebih banyak bergantung kepada internet dan kalkulator saintifik untuk selesaikan masalah matematik. Kalau dilihat sekitar tahun 1990an dahulu, perlu bergantung bukan sahaja pada kalkulator biasa, tetapi juga dengan bantuan buku sifir dan formula asas yang perlu diingati. 


Sumber kiraan senang giler:  SINI  |   No comments: