MY FOLLOWERS

Tuesday, July 25, 2017

Artikel - Perbanyakkan Khatam al-Quran

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: FBAssalamualaikum.....


Bolehkah kita yang biasa-biasa ini khatamkan sebanyak ini???


Seorang Ulama Turki, Sayyidi Maula Hussein Sisemi sedang membaca al-Quran di liang lahat yang beliau persiapkan untuknya kelak.

Apa yang dilakukan oleh Sayyidi Maula Hussein Sisemi mengingatkan kita pada sebuah kisah tentang Habib Musthofa al-Muhdhor 'alaihi rohmatulloh...

Tatkala Habib Musthofa mendengar kisah Robiatul 'Adawiyah, seorang wali dan wanita solehah yang menggali lubang kuburnya sendiri, lalu mengaji tiap hari di dalamnya hingga khatam al-Quran sehingga 7000 kali. 

Maka sejak mengetahui hikayat tersebut, Habib Musthofa tidak mahu kalah, beliau pun membaca al-Quran sehingga khatam 8000 kali dalam lubang kuburnya sebelum beliau wafat,

Ketika ditanya, "Mengapa kau sampai 8000 ya habib?".

Beliau menjawab, "Bagaimana aku mahu kalah dengan wanita, kalau wanita saja bisa khatam sehingga 7000 kali, aku mesti lebih, maka ku khatamkan 8000 kali."

Subhanallah!

Pesan al-Maghfurlah Habibana Munzir bin Fuad al-Musawa:

"Jangan lewatkan seharipun tanpa membaca Quran, jadikan ia bacaan yang paling disenangi. Berkata Imam Ahmad bin Hanbal; cinta Allah begitu besar pada pencinta al-Quran, dengan memahami atau tidak memahaminya."

Allohummaj'alnaa min ahlil Quran
(Ya Allah, jadikanlah kami orang yang senantiasa membaca dan mengamalkan al-quran).No comments: