MY FOLLOWERS

Tuesday, March 28, 2017

Kesihatan - Apa Jadi Pada Tubuh Bila Selalu Angkat Beban Yang Sama?

Kredit kepada: Menshealth.com
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....

Bila membuat senaman yang melibatkan angkatan berat, biasanya kita akan gunakan jumlah beban yang sama setiap kali. Memang bagus untuk pilih beban yang sesuai dengan tahap anda bila di gimnasium, tetapi anda mungkin tidak akan dapat merasa kepelbagaian berat untuk diangkat bila berpeluh di rumah.

Pihak pakar berkata, jika tidak mengubah saiz beban untuk diangkat bermakna anda akan terlepas untuk merasa kebaikan yang ditawarkan. 

"Bila anda berlatih dengan beban yang sama setiap kali untuk jangka masa yang lama, badan anda akan terbiasa dengan rintangan pada tahap itu dan anda tidak dapat lihat pertambahan kekuatan otot dan saiznya." kata Jacque Crockford, pakar berkaitan kekuatan dan kondisi dan ahli fisiologi senaman di  American Council on Exercise. 

Boleh cuba bandingkan dengan berlari pada satu jarak atas pengisar injakan atau treadmill,  pada satu tahap, anda tidak akan lihat peningkatan lagi sebab anda tidak lagi mencabar tubuh anda. 

Bahagian penting untuk diberi perhatian - daya tahan otot

Daya tahan otot ialah keupayaan otot anda untuk menghasilkan daya pada satu tempoh dan ia penting untuk senaman dengan tempoh lama dan intensif, seperti marathon. Otot dengan daya tahan yang tinggi boleh membantu seseorang melalui kehidupan yang sibuk dengan penuh bertenaga, postur lebih baik dan mengurangkan risiko kecederaan.   


Jika ingin tahu sejauh mana daya tahan otot anda, contohnya kalau anda biasa membuat senaman shoulder press sebanyak 12 kali kemudian selepas satu tempoh, anda sudah boleh buat sehingga 20 kali, maka itu satu peningkatan. Tingkatkan jumlah rintangan adalah cara terbaik untuk pantau kemajuan anda.   

Meningkatkan rintangan sekitar 5% selepas satu tempoh adalah kadar yang sesuai. Jika jumlah itu masih terasa begitu banyak, boleh sahaja buat secara sedikit demi sedikit. Nak otot lebih sado:  SINI  |  


No comments: