MY FOLLOWERS

Thursday, March 2, 2017

Artikel - 5 Perkara Yang Tidak Patut Dibuat Ketika Temuduga

Kredit kepada: Cheatsheet.com
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....Mike Smith, pengasas Sales Coaching 1, berkata ada satu perkara yang tidak betul yang biasa dibuat oleh sebahagian calon sebelum temuduga dan itu akan memberi kesan kepada kerjayanya. Kebanyakannya suka betul datang lewat ke tempat temuduga. Di sini ada beberapa lagi perkara yang tidak sepatutnya dibuat oleh calon:


1. Terlebih yakin

Anda bertuah kalau dipanggil ke temuduga tetapi itu bukan bermakna anda mendapat kerja yang diminta itu. Sekali pun kalau anda bersedia dengan temuduga susulan, janganlah berlagak macam andalah calon teratas atau pilihan sehingga surat tawaran yang sudah ditandatangani ada dalam tangan anda.

Mark Jones, pemangku presiden di Alexander Mann Solutions, berkata jangan anggap anda sudah dapat kerja itu kalau belum mendapat apa-apa surat lagi terutama kalau ada lagi beberapa langkah untuk dilalui. Mungkin anda diberitahu anda layak dan perlu ke temuduga seterusnya tetapi itu sekadar formaliti sahaja. Sekali pun kalau penemuduga maksudkannya, ia masih boleh terjejas kalau anda terlalu yakin.2. Makan makanan berbau

Kalau anda jenis yang suka makanan pedas atau beberapa jam tidak merokok, mungkin anda perlu ubah tabiat itu sehari atau pada hari temuduga. Bau yang tidak enak akan menjejaskan keadaan ketika temuduga. Jangan merokok, makan makanan berbau sebelum temuduga. Berus gigi atau gunakan pembersih mulut atau yang berpudina untuk segarkan mulut anda.
3. Mengabaikan kepentingan guna tandas sebelum temuduga

Bila berada dalam bilik temuduga, sila berada di situ. Jangan ke mana-mana sehingga selesai. Walaupun bangun sekejap ke tandas, itu akan menyebabkan penemuduga hilang fokus pada anda. dan kalau anda abaikan keinginan ke tandas pun, itu akan menyebabkan anda pula hilang fokus ketika temuduga sebab fikiran hanya tertumpu untuk melepaskan hajat.


Anastasia Button, penulis #NewJobNewLife: The Millennial’s Take-Charge Plan for Success, berkata calon perlu selesaikan keinginan ke tandas sebelum datang ke temuduga sebagai jalan selamat daripada menyesal kemudian hari. Setidaknya 15 minit sebelum temuduga. Adakalanya akan ambil masa lebih lama daripada disangka dan boleh dapat kerja ketika itu juga. Adalah susah kalau pundi takungan menjerit di waktu yang salah  :-)  4. Tiba terlalu awal

Semestinya teruja tetapi bukan bermakna anda perlu sampai terlalu awal dan berborak dengan penyambut tetamu. Calon perlu tunjukkan rasa hormat pada semua orang dengan tiba pada waktu yang munasabah. Keadaan itu akan membuatkan kumpulan temuduga berada dalam situasi pelik, itu akan membuatkan mereka terpaksa datang lebih awal atau tinggalkan anda tertunggu-tunggu lebih lama. Untuk selamat, pergilah dahulu ke mana-mana dan masuklah ketika 5 atau 10 minit sebelum temuduga.
5. Tidak bersedia dengan soalan

Ada beberapa perkara boleh diramal dalam proses temuduga tetapi ada perkara boleh dipertimbangkan kalau anda ada soalan untuk ditanya. Kena bersedia kerana itu akan berlaku.

"Salah satu cara paling berkesan untuk menonjol ialah bersedia dengan beberapa soalan yang berkesan. Tanya soalan selain 'siapa pesaing anda?' Soalan begini kurang menarik dan tidak perlu sebarang kajian, berbanding soalan yang tunjukkan pemahaman mendalam tentang produk, industri atau tugas itu sendiri. Biar perasaan ingin tahu terus menonjol tetapi tanya soalan dengan keinginan untuk lebih memahami peluang kerjaya itu." kata Jordan Wan, pengasas dan CEO bagi CloserIQ.

Tidak bersedia dengan soalan menunjukkan kurangnya inisiatif. Kesilapan paling teruk ialah tidak bertanya soalan di akhir temuduga. "Betul ke? Kita sudah tanya bermacam soalan tetapi tiada soalan daripada calon? Tidak berminat dengan tugasan sehari-hari? Bagaimana dengan orang sekeliling yang akan bekerja dengan anda? Bagaimana dengan alat dan teknologi yang diguna dalam syarikat? Jenis orang yang tidak bertanya soalan menunjukkan mereka ini hanya mahu bekerja 8 jam sehari, dapat gaji dan pergi begitu sahaja. Mereka hanya mahu ada kerja, bukan KERJA INI. Saya mahu orang yang prihatin dengan tugas, kerja dan syarikat. Kalau ada hanya satu soalan pun, biarlah ia soalan yang bernas." kata Pierre Tremblay, pengarah di jabatan sumber manusia di Dupray.Tak pernah kantoi masa temuduga:  SINI  |No comments: