MY FOLLOWERS

Tuesday, March 28, 2017

Artikel - NASA Perhatikan Objek Yang Keluar Dari Lubang Hitam Buat Kali Pertama

Kredit kepada: Galaxymonitor.com
Gambar ihsan: Galaxymonitor.comAssalamualaikum.....Bukti saintifik dan kepercayaan umum bahawa lohong hitam menyedut semua benda dan bukan memuntahkannya keluar memang betul, tetapi pihak NASA menemui pula satu bukti yang membingungkan di sekitar lohong hitam bersaiz besar dinamakan Markarian 335. Dua daripada teleskop NASA termasuk Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR),yang memantau apa yang dipanggil permulaan korona pada lohong hitam pada lohong tersebut. Peristiwa itu diikuti pula dengan denyut tenaga sinar-X yang besar.

Ini adalah kali pertama mereka menghubungkan permulaan korona dengan nyalaan. Menurut Dan Wilkins dari Universiti Saint Mary, itu akan membantu mereka memahami bagaimana lohong hitam besar memberikan kuasa kepada beberapa objek paling terang di alam semesta. Fiona Harrison, ketua penyiasat di NuSTAR, mengakui bahawa sumber tenaga itu masih misteri. Keupayaan untuk merekodkan peristiwa sebegitu dalam bentuk teori membolehkan untuk memberikan petunjuk kepada saiz Markarian 335 dan strukturnya begitu juga maklumat tentang sifat lohong hitam. Markarian 335 berada sejauh 324 juta tahun cahaya dari bumi.  


Diagram menunjukkan bagaimana sifat peranjakan dipanggil korona yang boleh menghasilkan nyalaan sinar-X di sekitar lohong hitam. Korona bertumpu ke dalam dan menjadi semakin terang sebelum ditembak keluar dari lohong hitam. Ahli astronomi tidak tahu kenapa korona boleh beranjak tetapi mereka mempelajari bahawa proses ini membawa kepada cahaya sinar-X yang lebih terang yang boleh dilihat menerusi teleskop.    


Meletup keluar dari lohong hitam:  SINI  |  
No comments: