MY FOLLOWERS

Thursday, March 2, 2017

Kesihatan - 7 Sumber Makanan Bagi Melembapkan Kulit Dari Dalam

Kredit kepada: Bustle.com
Gambar ihsan: Google Images
 


Assalamualaikum.....1. Ikan

Ikan berlemak seperti salmon, tuna, hering, dan trout ada kandungan asid omega-3 yang tinggi yang membantu mendapatkan kelembapan dan kekuatan kulit. Simptom kekurangan omega-3 antaranya kulit kering, jadi banyakkan makan ikan dan makanan kaya omega-3 seperti biji flaks supaya kulit kekal terhidrat.


2. Kekacang

Kekacang kaya dengan vitamin E yang mampu menjaga kulit. Vitamin E melindungi kulit daripada kerosakan sel oksidatif. Ia juga boleh melindungi kulit daripada sinaran UV. 
5. Tiram

Salah satu makanan yang mengandungi zink yang tinggi yang membantu membaiki kulit dengan membentuk kolagen, selain kacang, daging, dan germa gandum.
3. Avokado

Avokado kaya dengan vitamin E, lemak mono tidak tepu dan antioksidan lain. Buah ini bukan sahaja mengekalkan kelembapan kulit, ia juga mengelakkan kulit daripada penuaan dan mengurangkan inflamasi.
 


4. Keledek

Sayur ini kaya dengan beta karotin juga ada vitamin A yang membantu mengelakkan kulit kering. Antioksidan ini membantu membaiki tisu yang rosak dan menghalang penuaan pramatang.
6. Minyak zaitun

Minyak zaitun mengandungi vitamin E, lemak mono tak tepu dan asid omega-3, menjadikannya sumber nutrisi yang baik untuk kulit. Ia membantu melindungi kulit daripada sinaran UV dan masalah kulit seperti kekeringan dan ekzema.7. Timun

Ia mengandungi silika  dan membantu meningkatkan kelembapan dan keanjalan kulit. Timun juga mengandungi vitamin A dan C yang membantu menenangkan kulit dan melawan kerosakan.Sumber kulit lembap dan sihat:  SINI  |
No comments: