MY FOLLOWERS

Friday, March 17, 2017

Hidupan Liar - Bentuk Hidupan Laut Dalam Yang Pelik-pelik....

Kredit kepada: Dailymail.com
Gambar ihsan: Dailymail.com

 
Assalamualaikum.....


Sebelum ini rancangan National Geographic dan beberapa lagi laman web lain pernah memaparkan bentuk hidupan yang pelik-pelik seperti ini untuk pengetahuan penonton. Memang, semakin dalam semakin banyak yang pelik diketahui. 

Kewujudan ekosistem yang penuh misteri di dasar laut memang sesuatu yang tidak boleh dilupakan. Banyak bentuk hidupan ada di sana.

Satu laman Twitter milik seorang nelayan Rusia menjadi tumpuan apabila memaparkan banyak penemuan aneh yang tidak dikenali. Nelayan ini bekerja di sebuah pelabuhan di barat laut Rusia dan dia mula kongsikan penemuannya bermula awal tahun ini sebagaimana dilaporkan oleh Moscow Times.

Nelayan ini, Fedortsov juga berkongsi penemuan ini di Flickr.  Antara yang dikongsi ialah jerung dengan gigi pelik, jerung hantu, labah-labah laut, haiwan seakan lintah, serta yang seperti tapak sulaiman.Labah-labah laut, satu spesis antropod marin dengan 8 kaki yang panjangDengan mata buntang berwarna merah dan bibir merah, hanya dikenali sebagai spesis grenadier atau rattail. Boleh ditemui di dasar Artik ke Antartika.

Di kalangan nelayan, mereka masih tertanya-tanya ini spesis apa. 
Dengan rahang yang besar dan gigi tajam, boleh jadi ia ikan naga (dragonfish) dari kelompok Malacosteus


Jerung dengan gigi berlapis. Dikatakan sebagai relik hidup disebabkan ciri primitif dimilikinya


Spesis jerung laut dalam
Ikan dengan gigi besar hanya dikenali sebagai ikan sarung hitam (black scabbard fish)


Nelayan juga ada memaparkan foto spesis chimaera, satu spesis yang dikenali sebagai jerung hantu. Matanya akan menyinar bila terkena cahaya.Membongkar misteri laut dalam:   SINI   |   


No comments: