MY FOLLOWERS

Thursday, March 2, 2017

Artikel - Penjelasan Sains: Dinosor Tidak Mengaum??

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....

Mengaum adalah sifat yang tidak boleh dipercayai bagi dinosor, kata Julia Clarke, ahli kaji purba di Universiti Texas di Austin Jackson School of Geosciences. 

Saintis tahu mengenai hal ini selepas menganalisis fosil kotak suara yang tertua, dipanggil syrinx, daripada burung era Cretaceous, Vegavis iaai, yang ditemui di Kepulauan Vega berusia 66-69 juta tahun lalu. Penemuan kotak suara itu diperincikan dalam jurnal Nature, menunjukkan bukti saintifik tentang apa yang disifatkan seperti burung prasejarah, termasuk petunjuk utama bagaimana dinosor terdahulu menghasilkan bunyi.

Kotak suara tertua yang ditemui mencadangkan dinosor tidak menyanyi atau mengaum.  ( https://t.co/bJda6eSn8c pic.twitter.com/NXoGl0ZDRP ) 


Burung berevolusi daripada dinosor dan mungkin mempunyai bahagian syrinx kemudian, mungkin dinosor sebelum itu tidak mempunyainya. Maka, kemungkinan dinosor tidak mengeluarkan bunyi serupa dengan burung tetapi juga tidak mengaum. Sebaliknya mungkin berdesis seperti ular, berdecit seperti tikus atau menyalak.

Burung dan reptilia seperti buaya yang ada sekarang merupakan keturunan hidupan paling hampir dengan dinosor.

Sesetengah burung mengeluarkan bunyi dengan mulut tertutup.

"Burung sebenarnya meniupkan struktur berbeza yang membolehkan mereka menghasilkan gema berbeza, selalunya pada frekuensi rendah daripada burung-burung yang lain. Kita juga harus lihat pada buaya dan aligator yang merupakan keturunan dinosor yang terdekat. Bunyi deruman yang dihasilkan haiwan ini dengan mulut tertutup.  


Sumber pandai buat bunyi:  SINI  |


No comments: