MY FOLLOWERS

Sunday, June 19, 2016

Artikel - Sistem Bintang dan 3 Planet Baru

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....

 


Menjejaki kehidupan di luar sistem solar bukannya mudah tetapi menemui beberapa tempat, bintang sejauh 40 tahun cahaya yang mempunyai 3 planet bersaiz bumi dan zon boleh hidup. Itu menurut Phys.org. 

Planet berkenaan masing-masing bersaiz 1.11, 1.05, dan 1.16 kali saiz bumi, bermakna sistemnya menyamai sistem kita berbanding Musytari, Marikh dan bumi, yang ada dalam zon boleh hidup kita. Bezanya bintang dalam sistem ini sangat kecil dan lebih kecil daripada bintang kita. Semua 3 eksoplanet dalam sistemnya mengorbit sangat dekat dengan bintang mereka, maka suhu di planet-planet itu masih agak selesa.


Saintis menemui planet-planet ini menggunakan teleskop bersaiz 60cm dipanggil TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope) beroperasi di University of Liège, di Chile.

Sistem bintang itu sangat dekat dan saintis dapat melihat komposisi atmosfera planet-planet berkenaan, maka jika ia mengandungi kehidupan, tanda wujudnya organisma boleh dikesan.


Hakikat bahawa bintang dalam sistemnya sangat kecil dan bermanfaat kepada kehidupan kerana ia mampu mengekalkan kilauannya selama berbilion tahun dan ia merupakan persekitaran yang stabil kepada kehidupan untuk berkembang. Bintangnya yang malap membuatkan planetnya senang untuk dikesan oleh saintis.

Disebabkan semua planet begitu dekat antara satu sama lain, membuatkannya nampak jelas di langit jika dilihat dari permukaan planet masing-masing. Bayangkan sendiri jika setiap planet ada hidupan, ia pasti menjadi satu pengalaman menakjubkan melihat kehidupan berkembang di setiap planet. Namun ia masih satu fantasi buat masakini.

Saintis kini masih menjalankan kajian jika ia boleh ada hidupan dan jenis atmosferanya. Mereka juga akan mencari penanda biologi dan tanda kehidupan menggunakan peralatan yang ada di seluruh dunia dan di angkasa, dengan isyarat UV dan radio dalam jarak gelombang yang pelbagai bagi mengetahui segalanya tentang sistem itu.Sumber jauh di hujung angkasa:  SINI  |     


No comments: