MY FOLLOWERS

Wednesday, March 4, 2015

Artikel - Masalah Berkaitan Keselamatan Sistem Biometrik

Kredit kepada: Yahoo
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....
Orang ramai nampaknya kenalah bersyukur kerana dengan adanya aplikasi pembaca cap jari dalam iPhone, kini mereka dapat membiasakan diri dengan penggunaannya dalam kehidupan seharian. Ia menjadi satu bentuk pengenalan yang unik sebagai akses keselamatan. Selain cap jari, kaedah biometrik juga melibatkan imbasan iris mata, suara, degup jantung dan cara berjalan. Sistem biometrik sesuai dan sangat selamat namun ia bukanlah sempurna. Ia juga mempunyai beberapa masalah iaitu menjejaskan pengguna sendiri jika mereka tidak berhati-hati.

Antara kelebihan biometrik ialah ia tidak perlu diingati seperti kata laluan kad ATM atau seumpamanya. Cap jari tidak perlu diingati kerana ia sudah sedia ada pada kulit si pengguna. Sistem yang menggunakan biometrik tidak menyimpan salinan digital biometrik sebaliknya ia menyimpan apa yang dipanggil 'hash' pengenalan. Matematik digunakan bagi mengesahkan biometrik berkenaan kepunyaan si pengguna itu. Jika telefon si pengguna yang menggunakan sistem pengecaman ini dicuri, maka sukar malah mungkin tidak boleh bagi pencuri untuk mengakses data kepunyaan pengguna berkenaan.
Sistem ini walaupun dibina sebaik mungkin, ia masih mempunyai kelemahan. Antaranya ia boleh digodam. Cara paling murah dan mudah ialah bila penggodam dapat kenalpasti pengguna, kemudian dapatkan cap jari pada apa-apa barang yang disentuhnya sebelum menggunakan salinan cap jari palsu itu untuk mengakses telefon pengguna. Jika kata laluan boleh ditukar, mana mungkin jari sendiri boleh ditukar. Maknanya anda tidak boleh bergantung pada sistem ini sebagai sistem utama. Maka disarankan menggunakan kata laluan dahulu sebagai pertahanan barisan hadapan bagi sistem keselamatan yang anda gunakan kemudian sistem biometrik pula sebagai tambahan sebelum akaun boleh diakses.

Di Amerika, kata laluan seperti mempunyai landasan istimewa dalam aspek undang-undang di sana. Amendmen ke-5 melindungi maklumat rahsia rakyatnya daripada digunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab. Di beberapa lokasi sensitif, perlindungan terhadap data-data dan kegunaan kunci akses digital termasuk biometrik agak teruk. Boleh jadi seseorang itu tidak dapat memasuki sesebuah kawasan oleh pegawai yang bertugas di sempadan. 

Dari sudut ekonomi, kita bergantung kepada aspek keselamatan bagi memastikan ekonomi kita selamat daripada ancaman. Tanpa enkripsi dan kata laluan, kita tidak akan dapat menggunakan perbankan internet dan urusan dalam talian, emel peribadi dan laman sosial. Kemudahan asas ini yang disediakan membolehkan pengguna bergantung kepadanya bagi melindungi data yang mereka miliki selain berasa selamat.Ada perkara yang boleh dilakukan untuk kekal selamat tidak setakat bergantung kepada kata laluan yang selamat tetapi juga tahu akan batasan bagi sistem biometrik itu sendiri.KLIK SINI untuk artikel penuh.No comments: