MY FOLLOWERS

Wednesday, March 18, 2015

Artikel - Islam Itu Tinggi Nilainya.....

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: Google ImagesAssalamualaikum.....
"Islam itu tinggi dan tiada yang lebih tinggi darinya" - (HR. Ad-Daraquthni, al-Baihaqi - dinilai sahih oleh al-Albani)

"Hai orang-orang mukmin, jika kamu memBELA (agama) Allah, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu." - (QS:47. Muhammad,7)

“Dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang yang telah bercerai-berai dan berselisih pendapat sesudah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang jelas dan mereka yang bersifat demikian, akan beroleh azab seksa yang besar.“ - (QS:Ali Imran [3]:105)

Hari ini kita semua belajar dan mengagung-agungkan pendidikan, budaya dan cara hidup barat. Sebahagian dari kita sudah tidak sama sekali dapat melihat rasional kebaikan sistem Islam itu sendiri. Hati kita telah menjadi keras sekeras batu untuk menerima kehebatan kaedah dan manual agama kita sendiri atas kejahilan yang sengaja ditanamkan ke jiwa kita itu.

Pada masa yang sama kita semua tahu yang ilmu Islam telah dicuri dalam Perang Salib dan masih terpisah dari kita sampai sekarang.

Hari ini telah kuat tertanam dalam minda dan mentaliti orang kita bahawa segala yang maju dan kuat itu milik barat. Segala yang dari barat itu baik. Sesungguhnya kita semua lupa apa itu sebenar-benarnya kemajuan dan kehebatan sebuah ketamadunan, yang telah berasas di MADINAH.

Jika Adam yang diturunkan ke dunia dalam keadaan terlanjang itu dahulunya 'kuno'. Allah berikan PAKAIAN agar Adam kelihatan maju. Itulah SISTEM yang harus diPAKAI. Cara berpakaian itu juga adalah sebahagian dari sistem itu.

Penduduk Asli (asal) Amazon yang kuno itu masih telanjang, bercampur baur lelaki dan wanita dan bebas bersenggama macam haiwan sampai sekarang. Mereka itulah pengamal demokrasi semulajadi. Tiada siapa boleh sekat siapa. Kita semua tahu dan boleh terima pula itu sebagai kemunduran..!

Untuk maju, lalu Allah anjurkan manusia berpakaian agar kelihatan sopan dan bertamadun. Allah suruh kita tutup apa yang perlu ditutup. Perkahwinan dan kehidupan bersosial juga diatur dengan sistematik.
Hari ini, barat terbalikkan keadaan itu semuanya dan kita semua ikut jadi pak turut.

Wanita Islam kini ikut bogel dan separuh bogel di khalayak ramai. Yang berpakaian pun masih macam terlanjang. Manusia digalakkan menuntut kebebasan semaunya. Ikut suka nak pakai apa, nak bersenggama dengan siapa dan tidak kira di mana sahaja; di tepi jalan, tepi pantai, taman bunga, tangga supermarket, dalam kereta, dalam tandas, dalam surau, dalam kelas, semuanya terjadi ikut suka.. tanpa segan silu.

Yahudi, Nasrani, Auz dan Hazraj di Yathrib dahulunya berpecah belah dan bermusuhan. Dengan sistem politik Islam, mereka berjaya disatukan. Itulah tamadun Islam di Madinah. Mereka hidup bersatu hati dan saling bekerjasama penuh kasih sayang dengan berbekalkan satu faham.

Hari ini demokrasi tajaan barat menjerat kita untuk saling berbalah, saling menfitnah, berpecah belah dan berbunuhan. Sistem itu sendiri tidak mungkin membolehkan berlakunya satu PENYATUAN secara global, walhal kita tahu Islam itu agama PENYATUAN. Setiap diri dan kelompok menuntut kebebasan sebebasnya macam jahiliyah, macam haiwan dan orang asli Amazon.

Ironinya, kita semua masih memandang dan menganggap itulah KEMAJUAN. Habis golongan ulamak, tok tok lebai dan muslimah berpurdah yang Allah dan rasul perintah untuk diam berhijab di rumah pun ikut terjerit jerit melaungkannya. Yang memang jahil dan sukakan kebebasan hidup apatah lagi...

Demikian juga dalam bidang theologi, sosiologi, ekonomi dan sebagainya. Jika kita masih mengharapkan semuanya diperolehi dari barat dan tidak berani menggali sendiri, sampai bila pun kita akan terus bergantung harap dengan mereka... Ya, mereka di atas dan kita tetap di bawah.

LALU BILAKAH ISLAM DAN MUSLIM ITU BOLEH JADI "LEBIH TINGGI" DAN "LEBIH BAIK' DARI MEREKA SEPERTI HADIS DI ATAS?

QS: 57. Al Hadiid 16. "Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka menZIKIRKAN Allah dan kepada kebenaran yang telah turun, dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati mereka menjadi KERAS. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang FASIK".

QS: 6. Al An'aam 43. "Maka mengapa mereka tidak memohon dengan tunduk MERENDAHKAN DIRI ketika datang SIKSAAN Kami kepada mereka, bahkan hati mereka telah menjadi KERAS, dan syaitanpun menampakkan kepada mereka KEBAGUSAN apa yang selalu mereka kerjakan

TELAH LAMA KITA MENGABAIKAN KEBENARAN DAN CUKUP LAMA KITA TERSIKSA. NAMUN MASIH TIDAK MAHU MENGALAH, MASIH MENGAKU PANDAI DAN MAHU TERUS GUNA CARA KITA. SUNGGUH HATI KITA TELAH KERAS MEMBATU. INILAH HAKIKAT KEFASIKAN, KEMUNAFIKAN KITA YANG MELETAKKAN KITA DI KERAK API NERAKA.

QS:4. An Nisaa' 145. "Sesungguhnya orang-orang munafik itu (ditempatkan) pada tingkatan yang paling bawah dari neraka. Dan kamu sekali-kali tidak akan mendapat seorang penolong pun bagi mereka."WARGA PRIHATIN.

No comments: