MY FOLLOWERS

Saturday, March 7, 2015

Hidupan Liar - Jerung Goblin

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Yahoo NewsAssalamualaikum.....
Sejenis hidupan laut yang jarang ditemui disifatkan sebagai makhluk asing dari dasar laut ditemui di luar kawasan Australia. Hidupan ini yang mempunyai gigi seperti pepaku dan badan berwarna merah jambu dibawa ke muzium. Ikan jerung goblin yang kelihatan seperti haiwan prasejarah ini hidup di dasar laut dalam dan hanya sedikit yang diketahui mengenainya. Pihak muzium berkata ikan ini yang sudah mati ketika ditemui sewaktu dibawa ke akuarium dijaga dengan baik dan boleh menjadi koleksi berharga. 

"Ia sungguh mengkagumkan dan sangat cantik," kata pengurus koleksi ikan di muzium di Australia, Mark McGrouther, yang turut menyifatkan giginya kelihatan seperti pisau. Beliau berkata ini adalah kali keempat ikan goblin ini dibawa ke muzium di Sydney, dua yang pertama pada tahun 1980an. Yang terbaru ialah pada bulan Januari, ditemui berdekatan kawasan Eden, luar pantai tenggara Australia pada kedalaman 200 meter dibawa ke akuarium dan disimpan oleh pihak muzium. 

McGrouther berkata pihaknya teruja untuk menguruskan ikan ini yang juga boleh ditemui di kawasan Pasifik, Atlantik dan Lautan Hindi. Spesis ini dinamakan "Mitsukurina owstoni" disifatkan pernah hidup sejak 125 juta tahun lalu. Menerusi spesimen terakhir ditemui, sampel tisu diambil bagi ujian genetik untuk disimpan di muzium bagi memudahkan kajian lanjut dijalankan.KLIK SINI untuk artikel penuh.No comments: