MY FOLLOWERS

Wednesday, January 2, 2019

Sekadar Luahan - Bila Tiada Lesen Tapi Gatal Tangan .. Ni La Hasilnya..

Kredit kepada: owner
Gambar ihsan: owner

Pagi itu, saya ke sebuah pasaraya untuk urusan membeli beberapa barang. Selesai sahaja, kami pergi menjamu selera. Namun ada pula cerita lain daripada kawan-kawan di tempat basuh kereta.

Ada cerita sampai di telinga, sebuah kereta terlajak dan terbabas ke dalam parit di depan tempat basuh kereta hingga tenggelam bahagian enjinnya. Dengar cerita, ia angkara seorang budak pekerja yang tidak tahu pandu kereta yang gatal tangan mahu alihkan kereta orang. 

Hasilnya, bila tekan minyak, kereta pun terlajaklah ke dalam parit. 

Maka, ramailah yang datang untuk jenguk dan bantu.

Reaksi tuan kereta? Masam muka!

Apa jadi dengan tuan tempat basuh kereta? Wallahualam...


Dalam kes ini, untuk tarik kereta itu keluar nampak mudah tetapi ia tidak sebegitu. Pada awalnya, mereka minta tolong pada seorang pengunjung yang memandu Hilux untuk tarikkannya keluar. Malangnya tiada hasil dan kereta masih tersangkut.

Jadi, mereka pun panggil servis kereta tunda untuk bantu tidak lama kemudian. Barulah kereta itu dapat dikeluarkan.


Apa yang rosak?

Seperti yang didengar, bila berlaku begini, bahagian elektronik rosak tetapi yang lain-lain dalam enjin tiada apa-apa mungkin sebab ia mekanikal. 


Beberapa pengajaran:
Jangan pandai-pandai. Kalau tak tahu, baik suruh orang lain yang buatkan. Baik pergi belajar bawa kereta di sekolah memandu dulu. Pakai otak dan jangan jadi bodohh...
No comments: