MY FOLLOWERS

Sunday, June 4, 2017

Artikel - Baik dan Buruk Mengecas Bateri Telefon Sepanjang Malam

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....


Untuk mengetahui jawapan kepada persoalan sama ada baik atau buruknya mengecas bateri pada waktu malam, mari kenali dahulu bateri jenis Lithium Ion atau Lithium Polymer.


Bagaimana membuat bateri tahan lama setiap kali dicaj?
Bagaimana memanjangkan hayatnya?
Bagaimana mengelakkan bateri meletup di muka?Internet merupakan capaian mudah untuk dapatkan jawapannya, namun terdapat begitu banyak konsep yang salah tentang bateri telefon pintar. Walaubagaimanapun, bateri jenis Lithium Ion/Polymer bersifat berbeza daripada keluaran yang sebelumnya iaitu jenis besi nikel hidrat. Kepada sesiapa yang biasa menggunakan telefon Nokia 3310 dahulu, bateri yang digunakan untuk telefon itu ialah jenis ini ditulis sebagai Nickel metal hydride (NiMH).  

Oleh sebab ramai orang tidak begitu tahu tentang beza antara bateri lama, mereka akhirnya memberi nasihat yang akan merosakkan bateri Lithium Ion (Li-ion)/Polymer(LiPo). Nasihat yang buruk sangatlah banyak. Antaranya kita disuruh mengecas bateri hanya ketika ia betul-betul hampir padam. Nasihat ini hanya berguna untuk bateri jenis NiMH tetapi kesannya akan menyeksa bateri ini dengan kematian yang perlahan. 


Jadi, bolehkah mengecas bateri telefon sepanjang malam? Untuk itu mari lihat sifat bateri Lithium ini...

Bateri jenis ini:
Takut pada haba. Lagi tinggi suhu, lagi cepat ia hilang keupayaannya selari dengan masa.
Takut jadi kosong. Lagi sedikit kuasa tinggalan, lagi cepat ia hilang keupayaannya selari dengan masa.
Takut jadi penuh. Lagi penuh, lagi cepat ia hilang keupayaannya selari dengan masa.
Takut terlebih caj (lebih dari penuh) atau litar pintas. Kalau terlebih caj, ia akan menggembung sebab tindakbalas kimia dalam selnya.
Takut terlebih discaj (guna tenaga lebih daripada bateri mampu beri). Kalau discaj terlebih, juga akan menggembung sebab tindakbalas kimia dalam selnya.
Takut dipecahkan. Kalau bahagian dalamnya terdedah dengan udara, ia akan terbakar.

Ia rekodkan kitaran yang betul. Kalau dicaj 50% atau 100% dua kali, itu dikira satu kitaran dan bukan 2.


Mengecaj bateri sepanjang malam dikira selamat selagi bateri, pengecaj dan telefonnya daripada pengeluar yang disahkan. Pengecaj daripada pengeluar yang diragui akan menyebabkan telefon mengalami kegagalan litar perlindungan caj yang membuatkan bateri terlebih caj. Kesannya sel dalamannya mengalami tindakbalas kimia dan bateri akan menggembung. Bila terlebih kembung, ia akan pecah, bahagian dalam akan terdedah dan seterusnya boleh meletup.

Membiarkan telefon dicaj tanpa pengawasan adalah tidak selamat. Rumah anda berisiko terbakar ketika anda sedang tidur.Sumber pengecas kuasa penuh:  SINI  |    No comments: