MY FOLLOWERS

Saturday, January 7, 2017

Kesihatan - Autism Dikaitkan Dengan Kekurangan Vitamin D Ketika Hamil

Kredit kepada: TAC, RST
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....
Satu kajian yang telah diterbitkan dalam jurnal Molecular Psychiatry menyatakan bahawa wanita hamil yang mempunyai tahap vitamin D yang rendah ketika tempoh kehamilan 20 minggu berisiko mempunyai anak yang akan menghidap autism ketika berusia 6 tahun. Dalam kajian itu, pengkaji telah menganalisa lebih kurang 4200 sampel darah daripada wanita hamil dan anak mereka di Netherlands.  


Vitamin D penting untuk pembentukan tulang yang sihat dan orang ramai biasa mendapatnya ketika terdedah kepada sinaran matahari. Walau bagaimanapun, boleh juga mendapat vitamin daripada sumber lain seperti makanan dan vitamin tambahan.


Autism dan gangguan spektrum autism (autism spectrum disorder (ASD)) ialah istilah yang digunakan bagi satu kumpulan gangguan perkembangan otak, berdasarkan maklumat daripada organisasi kesedaran autism, Autism Speaks. Gangguan ini dikelaskan oleh kesukaran interaksi sosial, komunikasi lisan dan bukan lisan, dan tingkahlaku berulang. ASD juga dikaitkan dengan ketidakupayaan intelektual, kesukaran koordinasi motor, perhatian, dan isu kesihatan fizikal seperti tidur dan gastrousus.


Menurut Centers for Disease Control and Prevention, 1 dalam 68 orang kanak-kanak menghidap gangguan ini dan 4.5 kali lebih kepada anak lelaki berbanding perempuan. Menurut seorang pakar kesihatan wanita, Jennifer Wider, malangnya kekurangan vitamin D biasa di kalangan wanita hamil. Antara 40 ke 60 peratus populasi di Amerika daripada mereka kekurangan vitamin D dan itu termasuk wanita hamil. Selepas kajian ini dan sepertinya, doktor akan mencadangkan pengambilan vitamin tambahan.


Kajian lain turut menunjukkan pentingnya vitamin D dalam perkembangan otak dan sistem saraf. Kurangnya vitamin D mungkin berkaitan dengan gangguan perkembangan neuro seperti autism.


Sesetengah makanan seperti telur, ikan salmon dan sardin mengandungi vitamin D. Cendawan adalah alah satu daripadanya dan ia menyumbang hanya sedikit. Kebanyakannya diperoleh daripada sumber diperkuat seperti susu. Seorang pakar, Wider, menjangkakan ramai lagi doktor akan mencadangkan tambahan vitamin D kepada wanita hamil hasil daripada kajian ini. Jika mereka prihatin tentang diri dan anak dalam kandungan, mereka boleh rujuk kepada doktor.Sumber cukup segala zat:  SINI  |


No comments: