MY FOLLOWERS

Sunday, January 22, 2017

Artikel - Sedikit Tips Untuk Menjadi Kaya

Kredit kepada: Yahoo Finance
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.....

Niat untuk menjadi kaya itu tidak salah dan tiada siapa pun yang kata ia salah. Yang salahnya kalau cara untuk mencapai niat itu tidak betul. Bermacam cara yang baik boleh dibuat untuk menjadi kaya. Ramai orang di luar sana yang boleh beri tunjuk ajar, jadi ketepikan semua cara yang anda rasa mengarut.

Semuanya ada kaitan dengan duit, simpanan dan cara anda uruskannya. Katakanlah anda dapat hasil RM50,000 setahun dan ada dua orang anak, maka sebanyak mana agaknya anda boleh simpan?

Kalau anda memang serius mahu menjadi kaya, anda perlu fokuskan minda anda pada pendapatan anda. Tingkatkan pendapatan anda dan anda boleh menyimpan sebanyak mana yang anda mahu.


Di sini ada 5 tips untuk anda:

1. Buat pelaburan untuk diri sendiri

Mereka yang berjaya bukan sahaja melabur dari segi duit, tetapi juga tenaga dan masa. Tolong diri sendiri dahulu supaya anda boleh bantu orang lain pula di kemudian hari. Maknanya anda kena bantu diri sendiri untuk menjadi lebih baik dalam sesuatu bidang yang diceburi itu. Kalau dalam bisnes, kenalah belajar dan praktikkan ilmu bisnes itu.  


2. Cari kerja dalam bidang yang betul

Golongan kaya biasanya boleh masuk dalam sesebuah syarikat yang betul apabila mereka dapati ada peluang untuk berkembang. Ramai orang sekadar mencari kerja untuk dapatkan duit. Memang semua orang perlukan kerja tetapi anda perlukan juga mekanisma atau kenderaan yang betul untuk bantu anda bergerak memajukan diri dan kembangkan potensi diri anda.

Bekerjalah dalam bidang yang memberikan komisyen berbanding gaji seperti bahagian pemasaran atau berniaga sendiri, dan anda akan belajar mengawal berapa banyak pendapatan yang anda mahu.


3. Jadilah hebat dalam apa yang anda buat


Beri komitmen dalam kerja yang anda buat, jadilah orang yang hebat dan ke depan, bukannya yang biasa-biasa. Apa sahaja industri yang diceburi boleh menjadi profesion yang sangat menyakitkan bagi golongan pertengahan dan bawahan, sebaliknya menjadi ganjaran besar bagi mereka yang hebat. Mereka yang 'makan' profesion mereka dan obses, mampu menjadi hebat.


4. Gandakan pendapatan, pastikan ia mengalir

Gandakan pendapatan dengan mempelbagaikan sumber hasil anda. Selama mana tidak terlibat dengan yang haram, boleh sahaja. Mulakan dengan yang anda sudah sedia dapat sekarang ini kemudian tambah lagi dan kembangkan.

Cari jalan lain yang boleh bantu anda tambah pendapatan anda kepada yang sedia ada. Ramai orang pergi dari satu aliran ke aliran lain yang tiada kaitan, aliran duit anda sepatutnya ada kaitan dengan anda.

5. Dapat duit, ambil sebahagian dan labur selebihnya

Buktikan pada diri sendiri yang anda memang boleh buat kerja dan buat duit. Tetapkan pada satu matlamat, contohnya dapat RM100,000. Kalau hanya dapat simpan RM10,000, keutamaan hanyalah untuk tingkatkan pendapatan supaya boleh tambahkan simpanan. Simpan RM100,000 membuktikan anda memang boleh buat duit dan simpan. Kebanyakan orang tidak dapat melakukan mana-mana satu pun. Bila sudah dapat dan simpan, barulah anda boleh mula membina kekayaan.Rajin simpan duit sampai jadi banyak:  SINI  | 

No comments: