MY FOLLOWERS

Sunday, January 22, 2017

Artikel - Asteroid Melintas Dekat Dengan Bumi??

Kredit kepada: Popular Mechanics
Gambar ihsan: Google Images  


Assalamualaikum.....


Sekumpulan angkasawan telah menemui asteroid baru beberapa jam sebelum ia menghentam bumi. Asteroid yang dipanggil 2016 QA2 dan ia tersasar sedikit dari bumi kurang dari 1/4 jarak ke bulan.

Asteroid ini mempunyai orbit yang pelik. Ia berbentuk sangat elips dan ia boleh didapati bergerak sekitar Marikh dan Zuhrah namun sesekali melintas dekat dengan bumi.
Lebih merisaukan apabila tidak ramai yang melihat kalau ada asteroid yang berbahaya. Sementara Kongres telah menugaskan NASA mencari 90% asteroid bersaiz 450 kaki atau lebih besar menjelang 2020, agensi ini semakin menghampiri matlamat itu. Penyediaan dana untuk kajian ini tidaklah besar dan kebanyakan teleskop untuk cerapan asteroid bersaiz ini tidak akan muncul sehingga beberaoa tahun lagi. Walaupun begitu, mereka mungkin terlepas mencerap 2016 QA2, yang bersaiz 50-100 kaki. Asteroid dengan saiz ini sangat kecil sehinggakan hampir tidak dapat berbuat apa-apa untuk mengesannya. Walaupun begitu, ia masih boleh menyebabkan kerosakan. Misalnya, asteroid Chelyabinsk dengan kelebaran 55 kaki telah meletup di Rusia pada 2013 telah memusnahkan banyak bangunan dan mencederakan lebih 1500 orang awam.


Sehingga kini, adalah perlu untuk meningkatkan lagi keupayaan pencerapan asteroid. Jika tidak, akan sampai masanya nanti ramai akan terima akibat apabila berlaku insiden yang lebih buruk. Terbang jangan sampai terlanggar:   SINI   |  No comments: