MY FOLLOWERS

Wednesday, May 4, 2016

Kesihatan - Senaman Plank

Kredit kepada: Yahoo Style
Gambar ihsan: Yahoo StyleAssalamualaikum.....
Teras yang kuat adalah asas kepada tubuh yang kuat. Ibarat sebatang pokok, ia akan mudah tumbang kalau bahagian batangnya yang teras tidak kukuh dan tidak stabil. Begitu juga dengan tubuh manusia. Mempunyai tubuh yang kukuh dan kuat juga penting bagi memperbaiki postur dan keseimbangan. Senaman bahagian teras tubuh membantu mengurangkan risiko sakit belakang selain mengekarkan otot pada abdomen. 

Salah satu senamana teras ialah plank. "Ia membantu menstabilkan tubuh, melibatkan seluruh bahagian teras termasuk bahagian otot abdomen." kata Anna Kaiser, jurulatih kecergasan untuk selebriti dan pengasas studio AKT InMotion di bandaraya New York.

Senaman ini juga membantu meregangkan bahagian bahu dan kaki. Caranya dengan bersandar pada dinding, kerusi, yang mana lebih mudah sebagai permulaan. Kemudian setelah makin baik, di lantai pula selama 3 minit. Kalau susah dengan tangan, gunakan lengan untuk tampung badan, tanpa terlalu membebankan bahu. Tujuannya untuk kekalkan keadaan dengan baik sambil menampung berat badan sendiri. Sumber senaman:  SINI  |     


No comments: