MY FOLLOWERS

Wednesday, January 21, 2015

Hidupan Liar - Raksasa Laut di New Zealand?

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Yahoo News


Assalamualaikum....

Dunia semakin pelik.......

Satu bayangan misteri muncul di perairan Oke Bay, di luar pantai North Island di New Zealand yang diperkatakan ramai menerusi Google Earth. Seorang jurutera, Pita Witehira, menemuinya kali pertama percaya ia kelihatan seperti raksasa laut. Raksasa tidak diketahui ini dianggarkannya sepanjang hampir 40 kaki.

"Orang asli Maori menggelarkannya “Taniwha” (‘Troll’) dan ia muncul tidak kelihatan seperti ikan paus dan lebih besar daripada jerung. Ia bergerak laju dan membelok lebih tajam daripada paus,” katanya kepada MailOnline.

Namun bukan semua percaya apa yang mereka lihat. Ada yang kata ia seperti kayu terapung dan yang lain pula kata ia mungkin kesilapan fotografi. Google Image merakamkannya menerusi satelit pada 11.30 pagi pada 30.1.2014. Pada 2013 pula, seorang jurufoto amatur merakamkan satu lagi foto raksasa misteri dikenali sebagai Loch Ness Monster. Lebih pelik pada bulan Ogos lalu, ada yang merakamkan imej seperti manusia di bulan menggunakan aplikasi Google Earth’s Moon feature.SUMBER asal.


No comments: