MY FOLLOWERS

Wednesday, January 21, 2015

Artikel - Muhasabah Sebentar.....

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: Owned


Assalamualaikum....

Kata Ulama, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi: 
Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia. 
Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak. 
Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan. 
Allah akan sibukkan kita dengan harta. 
Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa. 

Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah s.w.t. dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia. 

Tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah s.w.t.. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah s.w.t.. 

Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar. 

Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita? Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat orang lain bangun di sepertiga malam untuk solat tahajjud?

Kita cemburu melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cemburu melihat orang lain boleh khatam al-Quran sebulan 2 kali. 

Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia sudah berada akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya. 

Setiap kali menyambut hari jadi kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah s.w.t. semakin dekat. 

Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya. Sesungguhnya mati itu benar, alam kubur itu benar, pertanyaan munkar dan nakir itu benar, mahsyar Allah itu benar, syurga dan neraka itu benar.
 
Marilah kita kongsikan tazkirah ringkas yang banyak memberi kesedaran bahawa dunia ini hanya sementara dan Akhirat itu kekal abadi..

No comments: