MY FOLLOWERS

Sunday, January 18, 2015

Artikel - Angkara Rasuah

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum......
Persepsi umum masyarakat negara ini berkenaan rasuah masih tidak berubah sejak 2005 dengan 77% daripada rakyat negara ini bersetuju bahawa ia adalah masalah negara yang serius, menurut satu kaji selidik Pusat Merdeka. Kaji selidik berkenaan juga bersama BFM Radio for World Anti-Corruption Day menunjukkan ia tidak berubah dibandingkan dengan kaji selidik yang sama dijalankan pada Ogos 2005 dan Jun 2012 dengan 76% dan 78% menyatakan bahawa rasuah adalah satu masalah negara yang serius. 

Kaji selidik ini juga mendapati 49% mengatakan rasuah semakin meningkat, 20% menyatakan tidak berubah dan 21% lagi berkata ia menurunkan berbanding tahun sebelumnya. 56% rakyat negara ini melihat usaha kerajaan meninggalkan banyak kesan di sebalik kejayaan yang dicapai suruhanjaya anti rasuah. Daripada laporan Auditor-General kaji selidik mendapati 51% mengatakan bahawa laporan diterima tidak diambil serius manakala 39% berpendapat sebaliknya. 
Walaubagaimanapun, pandangan ini lazim di kalangan pengundi muda. 67% rakyat menyatakan adalah tidak mustahil bagi rakyat biasa melakukan perubahan bagi menangani masalah rasuah. Sentimen ini adalah kuat di kalangan golongan luar bandar dan mereka yang berpendapatan rendah. Kaji selidik ini dijalankan oleh Kajian Pendapat Pusat Merdeka pada 26 November hingga 5 Disember 2014. Daripada kajian ini, 1019 pengundi berdaftar ditemuramah menerusi telefon. 41% responden berpendapat memberikan rasuah menjalani satu amalan bagi mempercepatkan sesuatu proses kerja manakala 28% lagi berpendapat ia untuk mendapatkan sesuatu perkhidmatan. 16% berpendapat ia sebagai 'hadiah' atau 'penghargaan' manakala 15% lagi berkata ia untuk mendapatkan sesuatu khidmat dengan harga murah.

Malaysia berada pada kedudukan ke-50 di kalangan 175 negara yang mengambil bahagian pada tahun 2014 CPI. Tahun lepas, berada di kedudukan 53 daripada jumlah yang sama negara-negara dalam indeks persepsi rasuah (CPI).

Dengan kata mudah, Malaysia naik dua mata kepada 52 daripada 50 pada tahun lepas. Pada CPI, skor 0 adalah "sangat rasuah" dan 100 dianggap "sangat bersih".
 


KLIK SINI untuk artikel penuh.

No comments: