MY FOLLOWERS

Wednesday, January 21, 2015

Hidupan Liar - Hidupan Laut Dalam di Mariana Trench

Kredit kepada: Grind TV
Gambar ihsan: Grind TV


Assalamualaikum....

Sekumpulan saintis menggunakan kenderaan kawalan jauh bagi mendokumenkan spesis ikan dan hidupan laut dalam di Mariana Trench.

Ikan yang dikenali sebagai spesis snailfish (Liparidae), ditemui pada kedalaman 8,145 meters, atau 26,722 kaki. Ia dilihat dalam futej di samping beberapa lagi spesis lain di luar kenderaan Hadal-Lander ROV, yang dimiliki University of Aberdeen di Scotland. 

Pasukan saintis ini dalam satu ekspedisi diketuai pihak Universiti Hawaii telah memecahkan rekod dunia sebanyak 2 kali bagi ekspedisi sama ke kawasan paling dalam di dunia dan menemui spesis ikan snailfish di kedalaman 6000 ke 8000 meter. Sebelum itu ia kelihatan pada kedalaman 5000 meter.

Kajian terbaru mereka dijalankan dengan membawa kenderaan ini hingga ke kedalaman 10600 meter. Ikan snailfish direkodkan di kedalaman paling sedikit di Mariana Trench di lokasi sebelah barat Pasifik hingga ke kawasan hampir 11000 meter atau 7 batu dari permukaan.

Saintis juga merekodkan sejenis sotong krustasia yang disifatkan mereka sebagai 'supergiant' yang pertama kali ditemui di New Zealand pada 2012. Futej tersebut memaparkan 'supergiant' ini berenang dan kelihatan hampir seperti ikan. Futej tersebut dirakamkan dalam ekspedisi 30 hari bagi merekodkan persekitaran, hidupan, ekologi dan proses geologikal kawasan lautan paling dalam di dunia. 

KLIK SINI untuk artikel penuh.
No comments: