MY FOLLOWERS

Wednesday, January 21, 2015

Artikel - 10 Perkara Tidak Akan Dibuat oleh Mereka Yang Berjaya

Kredit kepada: Yahoo News
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.......

Memang takde keje la nak buang tabiat!
Banyak cara untuk berjaya. Lain orang lain pula petuanya. Kita biasa dengar orang cerita atau sebut cara itu cara ini dan segala yang baik, namun tahukah apa yang perlu dielakkan atau tidak dibuat oleh orang yang berjaya? Mungkin yang tersenarai di bawah ini antara yang memang tidak dibuat oleh golongan mereka ini. 


1. Menangisi nasib sendiri sebab tidak mendapat maklum balas diinginkan.
Generasi baru sentiasa perlukan bimbingan dan contoh untuk diikuti. Pada semua peringkat umur, berasa dihargai dan tahu kerja yang dibuat adalah penting. Golongan yang berjaya tidak akan berhenti lama untuk tahu bos mereka tidak menghargai mereka dengan pujian sebab sibuk menyiapkan kerja untuk capai matlamat dan nilai pencapaian dari sudut dalaman.

2. Berterusan mendapat kredit.
Jika risau apa yang dibuat oleh seseorang dan untuk dapat kredit yang diingini, mungkin anda belum lagi berjaya. Pekerja yang berada di landasan yang betul untuk berjaya akan bekerja berpasukan dan tidak risau jika digelar 'istimewa'. Ramai yang baru bekerja terlebih jangka nilai bagi apa yang mereka sumbangkan.

3. Komitmen sekerat jalan.
Mereka jarang mungkir janji. Tidak bermakna mereka akan sentiasa berada bersama anda juga. Perkataan 'batal' jarang ada dalam kamus mereka dan mereka agak terbuka dalam melihat peluang yang datang dan percaya bahawa komitmen berterusan itu adalah penting. Dengan cara itu mereka akan dihormati, ada kredibiliti dan dipercayai. 

4. Berhenti sekejap ketika sakit. 
Sama ada kehidupan peribadi dengan kerja itu seimbang atau tidak, mereka jarang tinggalkan kerja mereka. Mereka mahu berada di tempat kerja. Bila mereka sakit, pilihan mereka adalah sama ada duduk depan tv atau depan komputer di tempat kerja. Kebanyakan memilih yang kedua. Bekerja walaupun kurang sihat seperti menjadi kebiasaan kecuali jika mereka benar-benar tidak boleh bangun!

5. Gagal melihat seluruh gambaran.
Mereka kena lihat seluruh gambaran atau situasi, untuk tahu masalah pasukan lain dan ia hanya sebahagian daripada pembinaan sesebuah syarikat. Ketidakupayaan untuk lihat masalah dari sudut lain selain kurang pengalaman akan membawa kepada kekecewaan. Boleh jadi anda tidaklah pandai sangat dalam sesuatu perkara manakala orang lain pula berusaha sebaiknya untuk menyiapkan sesebuah projek.

6. Berdendam atau cemburu. 
Pemimpin sebenar tidak menyorok daripada pesaing tetapi belajar daripada mereka. Manakala pekerja yang baik tidak berasa malu-malu dengan rakan lain yang lebih bagus. Cari jalan untuk raikannya dan beri sokongan. Jangan melukut di tepi gantang. Jika berasa kecewa atau terkebelakang dengan sikap orang lain, kita akan hilang tenaga untuk berjaya dalam kerja yang dibuat.

7. Tidak tahu apa diinginkan.
Seperkara yang menghalang seseorang pekerja ialah mereka kurang meminta. Berbanding mendapat bayaran sekadar yang dapat, golongan berjaya lebih suka bertindak. Mereka tahu bagaimana untuk minta apa yang mereka mahukan sama ada kenaikan gaji, persefahaman atau perkenalan dengan orang baru. Tidak rasa malu jika keadaan menjadi kurang selesa. Berbanding terima sahaja keadaan seadanya, mereka akan bertindak untuk kawal keadaan sebaiknya.

8. Berkata "Itu bukan kerja saya."
Hanya kerana deskripsi kerja tidak nyatakan kerja tersebut, bukan bermakna ia bukan kerja mereka. Pekerja yang berjaya tidak hanya duduk sahaja dan terpinggir tetapi mencari peluang untuk menjadi berguna dan ada nilai. Bila bekerja dalam pasukan, kita akan belajar dan faham lebih lagi tentang bisnes dan rakan sekerja sekaligus membantu untuk terus rasa seronok bekerja.

9. Cuba buat semuanya sendiri.
Bukan semuanya boleh buat. Ada sesetengah perkara perlukan orang lain yang lebih arif untuk lakukannya. Golongan berjaya faham keadaan ini dan bantu mereka yang perlukan. Bila kita terlebih mencuba, kita sebenarnya cuba untuk buktikan yang kita ini terbaik, boleh menang, tunjukkan kita boleh buat. Pemimpin berjaya tahu ia mustahil dan akan bahagikan beban tugas kepada yang lain-lain. Semua ini perlukan kepercayaan rakan seangkatan seperti juga mereka percaya pada anda.

10. Beri tugas yang membosankan. 
Mereka akan serahkan tugasan kreatif supaya pekerja boleh dapat pengalaman dan berkembang. Adalah sesuatu yang mengagumkan apabila melihat mereka berjaya dan berasa penting. SUMBER asal.
No comments: