MY FOLLOWERS

Thursday, May 13, 2010

Sesungguhnya Kita Harus Bersyukur IIPada suatu hari Allah s.w.t memerintahkan malaikat Jibril a.s untuk pergi menemui salah satu makhluk-Nya iaitu kerbau. Ia menanyakan pada si kerbau apakah ia senang telah diciptakan Allah s.w.t sebagai seekor kerbau.Malaikat Jibril a.s segera pergi menemui si kerbau.

Pada waktu siang yang panas itu, si kerbau sedang berendam di sungai. Malaikat Jibril a.s mendatanginya kemudian bertanya kepada si kerbau, “Wahai kerbau apakah kamu senang telah dijadikan oleh Allah s.w.t sebagai kerbau?” Si kerbau menjawab, “Masya-Allah, alhamdulillah, saya bersyukur kepada Allah s.w.t yang telah menjadikan saya sebagai seekor kerbau, daripada saya dijadikan-Nya sebagai seekor kelawar yang ia mandi dengan kencingnya sendiri.“ Mendengar jawapan itu Malaikat Jibril a.s segera pergi menemui seekor kelawar.
Malaikat Jibril a.s mendatangi seekor kelawar yang siang itu sedang tidur bergantungan di dalam satu gua. Kemudian bertanya kepada si kelawar, “Wahai kelawar apakah kamu senang telah dijadikan oleh Allah s.w.t sebagai seekor kelawar? “Masya-Allah, alhamdulillah, saya bersyukur kepada Allah s.w.t yang telah menjadikan saya sebagai seekor kelawar daripada saya dijadikan-Nya seekor cacing. Tubuhnya kecil, tinggal di dalam tanah, berjalannya sahaja menggunakan perutnya,” jawab si kelawar. Mendengar jawapan itu pun Malaikat Jibril a.s segera pergi menemui seekor cacing yang sedang merayap di atas tanah.Malaikat Jibril a.s bertanya kepada si cacing, “Wahai cacing apakah kamu senang telah dijadikan Allah s.w.t sebagai seekor cacing?” Si cacing menjawab, “Masya-Allah, alhamdulillah, saya bersyukur kepada Allah s.w.t yang telah menjadikan saya sebagai seekor cacing, daripada dijadikan-Nya saya sebagai seorang manusia. Apabila mereka tidak memiliki iman yang sempurna dan tidak beramal soleh ketika mereka mati, mereka akan diseksa selama-lamanya.”


Gambar sekadar hiasan

No comments: