MY FOLLOWERS

Wednesday, July 27, 2016

Artikel - Bengkel dan Perjumpaan HijrahRM Group dan PMB 18-20.7.2016

Kredit kepada: PMB, HijrahRM Group
Gambar ihsan: Owner, Google Images Assalamualaikum.....
18.7.2016
Perjumpaan bersama salah seorang leader iaitu En WKM diadakan di bilik perjumpaan di PMB Jalan Air Jernih membincangkan mengenai keadaan pasaran saham sekarang ini. Antara yang dikongsi dan perlu juga tahu bahawa apabila kadar faedah naik, saham akan turun, begitu juga sebaliknya. Terdapat dua jenis pasaran atau market yang perlu tahu iaitu bull market dan bear market. Pasaran adalah tidak boleh dikawal, boleh berubah dengan adanya pelbagai spekulasi dan keadaan politik semasa juga boleh menjadi faktor yang menyumbang kepada keadaan itu. 

Tugas ejen pula adalah membantu pelabur untuk mengembangkan dana yang dilabur, serta menguruskan dana. Bagi pelabur, adalah penting untuk mereka tahun tentang keadaan pasaran semasa serta tahap risiko sesuatu pelaburan yang ingin disertai bagi mendapatkan pulangan yang maksimum dan bagi masa panjang.

Juga disentuh ialah spekulasi yang juga menjadi sebab berubahnya harga saham di pasaran. Sekitar 10 orang hadir mendengar perkongsian bagaimana mendapatkan jualan tinggi dan nasihat yang diberikan. Perjumpaan diadakan jam 8 malam. 19.7.2016
Perjumpaan diadakan jam 8 malam di bilik perjumpaan di perjabat PMB Jalan Air Jernih Kuala Terengganu. Perjumpaan ini diadakan bagi berkongsi ilmu dan beberapa lagi tips penting bagi menjalankan bisnes ini. Antara yang dikongsikan ialah beza antara perlindungan (protection), simpanan (saving), pelaburan (investment) dan faraid, yang kebanyakan orang masih keliru. Maka dalam perbincangan kali ini ditekankan tentang perlunya untuk semua orang untuk jelas mengenai keadaan pasaran, prospek, dana yang terlibat dan objektif sesuatu pelaburan.

Juga dikongsikan apa yang mungkin menjadi kesilapan sesetengah pihak dalam merancang kewangan anak-anak di masa depan. Perancangan awal adalah sangat penting bagi mengelakkan masalah di masa depan seperti terpaksa membuat pinjaman dan menanggung hutang yang banyak. Perkongsian disampaikan oleh dua leader berpangkat AS dan AM yang berpengalaman. 

20.7.2016
Perjumpaan malam ini diadakan sekitar 8.30 malam bagi mengumumkan dua lagi dana baru iaitu POEF dan PIOEF yang akan dilancarkan secara rasmi bermula Ogos 2016 ini. Perkongsian malam ini disampaikan oleh staf, Miss Wee berkongsi mengenai kedua-dua dana ini menyentuh tentang skop pasaran sasaran serta potensi pasaran.No comments: