MY FOLLOWERS

Friday, July 22, 2016

Hidupan Liar - Haiwan Juga Boleh Senyum.. Apa Kata Pakar?

Kredit kepada: Mother Nature Network
Gambar ihsan: Mother Nature NetworkAssalamualaikum.....

Bukan manusia sahaja ada emosi, haiwan juga ada emosi. Kalau bagi manusia, ia menggambarkan perasaan gembira, apa pula kata pakar mengenai emosi ini pada haiwan?

Ada satu kajian terbaru mendedahkan ada kemungkinan sesetengah haiwan memang menyatakan emosi gembiranya apabila ia senyum. Pada 1872, Charles Darwin ada menulis tentang anjing yang 'tersengih' dan monyet yang 'tertawa' apabila digeletek. Namun sains moden masih tidak jelas tentang sejauh mana perasaan haiwan dan apa emosi yang dialami ketika itu.     

Kajian dari Universiti Emory mendapati anjing mampu beremosi dan Nicholas Dodman, ketua di bahagian sifat haiwan di Cummings School of Veterinary Medicine di Universiti Tufts berkata anjing juga ada sifat lucu dan boleh ketawa. Bunyi ketawanya kedengaran bernafas keluar dengan laju.  

Beliau juga percaya saintis memandang rendah perihal emosi haiwan terutamanya bagi spesis domestik seperti kucing dan anjing. Sedekad lalu, banyak teori muncul yang mengaitkan emosi seperti takut, sedih, marah, cemburu, malu dan gembira pada haiwan.Ini berdasarkan info dari Ecology Global Network.   

Dalam dunia haiwan, tunjuk gigi boleh bermaksud ancaman atau tanda ketakutan.  


Sumber penuh dengan senyuman:  SINI  |     


No comments: