MY FOLLOWERS

Monday, October 25, 2010

Berita - Kerana $75....

Credits to: Yahoo News


Salam...

"Buat penat jer datang. Dia tak bayar duit api ke?""
"Tu la pasal..hari tu aku dah suruh dia bayar, tapi dia duk tangguh-tangguh." - Dialog sekadar rekaan


Itulah yang berlaku terhadap Gene Cranick apabila rumahnya hangus dijilat api. Tiada bayaran, tiada perkhidmatan. 

Di Obion County, pemilik rumah mesti membayar $75 setahun untuk perkhidmatan perlindungan kebakaran dari bandar terdekatnya di Fulton Selatan. Sekiranya mereka tidak membayar untuk perkhidmatan berkenaan dan jika berlakunya kebakaran ke atas kediaman mereka, pihak bomba tidak akan bertanggungjawab. Pihak bomba hanya akan berada di kawasan halaman mereka tanpa mengambil sebarang tindakan.

Apabila rumahnya dijilat api, tiada apa dapat dilakukan selain menghubungi 911. Ketika membuat panggilan, dia menawarkan untuk membayar semua perbelanjaan berkaitan, namun pihak bomba Fulton Selatan enggan mengambil sebarang tindakan.


Hangus kerana belum membayar wang perkhidmatan perlindungan kebakaran


Pihak bomba hanya bertindak apabila jirannya, yang telah membayar wang perlindungan berkenaan menghubungi 911 kerana khuatir api merebak ke kediaman mereka. Apabila tiba, bomba hanya memerhati kediaman Cranick hangus dan menyembur air ke kediaman jirannya bagi mengelakkan ia terbakar.

"Saya belum membayar $75 dan itu yang mereka mahu, $75, mereka tidak peduli berapa banyak yang terbakar." Gene Cranick memberitahu WPSD, cawangan NBC di Kentucky. "Saya fikir mereka akan datang dan padamkannya walaupun anda belum membayar $75, tapi saya silap."


Lagi berita penuh, klik sini dan klik sini.

No comments: