MY FOLLOWERS

Sunday, November 20, 2016

Artikel - Antara Adat Melayu Yang Bertentangan Islam Tetapi Masih Diteruskan Hingga Kini

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: Google Images


Assalamualaikum.........

Kadang-kadang kita seolah main ikut sahaja apa yang orang tua atau generasi lama buat, tanpa banyak soal. Sebaiknya dalam hal-hal yang berkaitan akidah, kena sensitif juga untuk elak daripada terpesong atau tersilap langkah. Kena sensitif dengan bertanya, belajar dan mengkaji. Belajarlah dengan guru yang betul. Bila sudah dapat yang betul, barulah ikut. 


1. Mendengar berita kematian
Melayu: Al-Fatihah
Islam: Innalillahi wa inna ilaihi rojiun


2. Usung jenazah
Melayu:
Baca al-fatihah sambil usung jenazah. Jenazah akan ditanam di tempat seperti yang diminta oleh keluarga si mati. Contohnya, si mati meninggal dunia di Sarawak, tetapi disebabkan keluarga di Selangor, maka jenazah akan dibawa pulang ke Selangor untuk dikebumikan.

Islam:
Usung seperti biasa tanpa ada sebarang bacaan dan percepatkan hantar jenazah ke kuburan bukan perlambatkan dengan bacaan tertentu. Jenazah ditanam di tempat perkuburan yang paling hampir dengan jenazah yang meninggal dunia.


3. Menanam jenazah
Melayu:
Menjirus air dengan jag yang diikat kain putih, tabur bunga dan tabur batu

Islam:
Tiada sebarang jirusan air. Jika jirus air atas alasan untuk melembapkan tanah, tidak mengapa, namun jika air dijirus agar mayat sejuk, maka ini kepercayaan yang merosakkan aqidah.


4. Kubur jenazah
Melayu:
Kubur dihias bagai pengantin, ada bangunan/binaan; siap ada nama, tarikh lahir dan tarikh meninggal dunia; ada pakej upah baca al-Quran
ada 2 batu nisan (kepala dan kaki)
kubur dijadikan masjid tempat beribadah dan meminta
beri wang kepada orang yang buat solat jenazah dan penggali kubur, paling tidak dalam RM1,000 

Islam:
Kubur tidak ditinggikan malah diratakan, tiada hiasan atau binaan; tiada sebarang tarikh dan nama; tiada upah membaca al-Quran di kuburan.
Hanya ada 1 batu nisan
Tempat beribadah di masjid bukan di kuburan
Tiada wang diperlukan kerana tugas uruskan jenazah FARDHU KIFAYAH bagi umat islam.


5. Kenduri arwah
Melayu:
Keluarga si mati buat upacara kenduri bagi arwah dengan bacaan tertentu, doa tertentu, surah Yasin sambil dihadiri tekong tahlilan arwah bagi mengisi perut tetamu dengan juadah makanan walau keadaan susah dan terpaksa. Bersedekah tidak salah dengan meluruskan niat.
Dilakukan selama 3 hari, 7 hari, 40 hari dan 100 hari atas kepercayaan agar mayat tidak diseksa dan tidak disoal di dalam kubur.
Ritual seperti ini adalah milik agama Hindu, bukan Islam!

Islam:
Tiada kenduri buat jenazah. Yang ada ialah mendoakan jenazah di mana saja berada.
Allahummaghfirlahu warhamhu waafihi wa’fuanhu (jenazah lelaki)   
Allahummafirlahawarhamha waafihi wa’fuanha (jenazah wanita)

Jiran terdekat memberikan makanan kepada keluarga si mati kerana mereka sedang berada di dalam kesusahan dan kesedihan. Ini yang sebetulnya dibuat.


6. Talqin
Melayu:
Talqin akan dibaca di atas kubur oleh imam yang diupah. Imam akan berikan jawapan bocor kepada si mati untuk jawab soalan kubur. Imam dan makmum duduk di atas kubur sambil imam membaca talqin dengan menyebut nama fulan / fulanah binti ibu.  

Islam:
Tidak ada sebarang talqin bocorkan jawapan kepada jenazah, kerana jenazah sudah membawa amalannya sendiri untuk menjawab soalan di kubur. Luruskan niat jika talqin sebagai dakwah untuk saling mengingati hari kematian akan tiba kepada yang menziarahi si mati di kuburan itu tidak mejadi kesalahan, kerana Allah ingin kita saling mengingati tentang hari kematian.Berlapang dada, renungkankah. Melayu sekadar bangsa dan Islam itu akidah kita.
Jadikan pesan Nabi s.a.w. dlm hadis sebagai panduan:-
“Barangsiapa membuat suatu perkara baru dalam urusan kami ini (urusan agama) yang tidak ada asalnya, maka perkara tersebut tertolak”
(HR. Bukhari no. 2697 dan Muslim no. 1718)


Ini baru dari satu sudut. Dalam masyarakat Melayu kita, banyak lagi yang kena diperbetulkan bila ada perkara yang menyentuh akidah. Tajuk lain, nanti bolehlah disiarkan dalam entri yang lain.No comments: