MY FOLLOWERS

Friday, October 14, 2016

Kesihatan - Diet Daging dan Sayur Untuk Panjangkan Umur

Kredit kepada: ScienceDaily.com
Gambar ihsan: Google Images

 

Assalamualaikum.....


Satu kajian mendapati ada peningkatan jangka hayat sebanyak 3.6 tahun bagi mereka yang mengamalkan diet sayuran atau menjadi vegetarian selama melebihi 17 tahun dan mortaliti mereka lebih panjang daripada mereka yang makan daging.


Satu tinjauan berskala besar melibatkan lebih 1.5 juta orang mendapati mortaliti lebih tinggi bagi mereka yang makan daging, terutamanya daging yang diproses pada hari-hari biasa. Tinjauan ini dikendalikan oleh ahli fizik dari Klinik Mayo, Arizona. Tinjauan ini dengan tajuk "Is Meat Killing Us?" diterbitkan dalam Journal of the American Osteopathic Association.   

Pihak penulis juga menganalisa enam kajian yang menjelaskan kesan-kesan diet sayuran dan daging kepada mortaliti dengan matlamat memberikan panduan berdasarkan bukti kepada ahli fizik bahawa mereka sepatutnya tidak menggalakkan pesakit memakan daging. Cadangan mereka ialah pakar menasihatkan pesakit untuk menghadkan makan produk berasaskan haiwan dan makan lebih banyak sayuran berbanding daging.


"Data ini menunjukkan bahawa diet anda berpotensi memberi kesan buruk atau baik. Bukti berasaskan klinikal ini boleh membantu ahli fizik bagi memberi kaunseling kepada pesakit tentang peranan penting diet dalam hidup mereka." kata Brookshield Laurent, DO, profesor pembantu di Institute of Technology College of Osteopathic Medicine di New York.


Sementara itu, penemuan di Eropah dan Amerika agak berbeza, dengan data menunjukkan peningkatan tinggi dalam mortaliti bagi pengambilan daging pada jumlah paling kecil. Pada 2004, analisis memeriksa kaitan dengan mortaliti daripada penyakit kardiovaskular dan sakit jantung. Dalam kajian itu, lebih 1.5 juta orang terlibat, dan pengkaji mendapati hanya daging diproses signifikan dengan peningkatan risiko bagi mortaliti pelbagai punca. Pada 2003, tinjauan ke atas lebih 500,000 orang peserta mendapati pengurangan risiko antara 25% hingga hampir 50% bagi mortaliti pelbagai punca bagi pengambilan daging yang sedikit dibandingkan dengan pengambilan daging yang banyak. Mari makan lagi daging dan sayur:  SINI  |    No comments: