MY FOLLOWERS

Friday, March 9, 2012

Artikel - Muallaf Pun Boleh Tutup Aurat Dengan Sempurna

Kredit kepada: FB
Gambar ihsan: FBAssalamualaikum..... 

Muallaf juga boleh melaksanakan apa yang diperintahkan oleh syariat dengan sempurna. Mereka memeluk Islam kerana ingin menjadi muslimah sejati sedangkan kita pula yang sudah sedia Islam ini sebahagiannya seperti tidak mengamalkan dan menghargai apa yang telah kita perolehi menerusi ajaran Islam ini. Ada yang Islam hanya pada nama.

 

Ada cerita menarik mengenai Loo Jo Yee (sebelah kanan) yang boleh dikongsikan bersama anda.

Beliau tiada nama Islam kerana sekarang seseorang muallaf sudah tidak lagi perlu menukar nama dengan nama Islam, dan hanya perlu ber'binti' kan kepada Abdullah serta tidak perlu menukar bangsa, maka namanya kekal sebagai Loo Jo Yee binti Abdullah.

Beliau telah masuk Islam ketika masih berusia 17 tahun, disebabkan di Malaysia mempunyai undang-undang untuk memeluk agama Islam bermula 18 tahun sahaja. Jadi, beliau terpaksa menangguhkan dulu permohonan.

Keluarga Jo Yee merupakan pengikut agama kristian yang kuat. Dan beliau bakal menjadi seorang paderi di sebuah gereja. Disebabkan itu, keluarga beliau sangat membantah hingga menganggap masuk Islam adalah sangat menghinakan bagi keluarganya.

Loo Jo Yee mendapat hidayah melalui dua peristiwa yang menarik.

Yang pertama adalah, beliau mempunyai ramai rakan-rakan yang beragama Islam. Oleh itu, mereka telah berdebat tentang agama masing-masing. Ketika itu, beliau bermatlamat untuk membawa rakan-rakan Islam untuk masuk agama Kristian.

Namun untuk berdebat dengan rakan-rakan, beliau telah mengkaji al-quran, membaca kisah Nabi Muhammad s.a.w dan mengkaji kemunculan Islam untuk mencari kelemahan Islam.

Semakin beliau mengkaji, semakin lama beliau mula tertarik dengan ajaran Islam. Beliau sendiri mengaku bahawa di dalam Bible banyak perkara yang telah diolah hingga menyimpang daripada perkara sebenar.

Oleh itu, Jo Yee mengkaji Islam dengan lebih mendalam untuk mencari perkara yang sebenar. Dengan itu, beliau telah mendapat ketenangan jiwa ketika membaca al-Quran. Itu adalah hidayah pertama Loo Jo Yee.

Peristiwa kedua yang membawa hidayah kedua beliau adalah ketika beliau disahkan menghidap penyakit thyroid di bahagian leher. Doktor mengesahkan 90% kemungkinan adalah penyakit tersebut. Beliau merasakan ini adalah penamat bagi kehidupan beliau walaupun masih muda.

Rakan-rakan Islam Jo Yee telah banyak memberikan beliau semangat dan galakan untuk cuba berdoa kepada Allah taala. Beliau cuba dengan menadah tangan, menangis dan hanya berserah kepada Allah.

Keesokan harinya, ketika beliau menjalani pemeriksaan perubatan (medical check-up), doktor mengesahkan penyakit itu bukan kanser. Disebabkan itu, beliau yakin dengan kuasa Allah taala dan pada waktu itu jugalah beliau mengucap 2 kalimah syahadah. Subhanallah.. Allahuakhbar!

Loo Jo Yee berasa hiba kerana beliau berasa telah dipilih Allah untuk mendapat hidayah ketika berumur 17 tahun sedangkan remaja yang seusia beliau sibuk bersuka-ria hingga tersasar di jalan Allah.

Banyak dugaan yang beliau terima selepas bergelar muallaf, hingga dipulaukan rakan-rakan sendiri dan keluarga tercinta. Beliau sangat bersyukur kerana mendapat keluarga angkat di Ipoh yang mengambil berat terhadap beliau. Jo Yee berharap selepas ini dia berpeluang untuk berdakwah kepada remaja-rakan yang seusianya dengan cara tersendiri.


3 comments:

cik aletheea: said...

alhamdulillah.. cantik jo yee bertudung.
insaf baca entry nie.

~CAHAYA~ said...

Allahu akbar!!!

muhasabah hati said...

Bismillah,,
Betapa Cantiknya dengan balutan Jilbabnya,,,